Oproep SP aan college: ontzie Amstelveense gedupeerden toeslagenaffaire

AMSTELVEEN – De Tweede Kamer heeft op 3 november een voorstel van de SP overgenomen om gedupeerden van de toeslagenaffaire die nog steeds geen compensatie hebben ontvangen een kerstuitkering van € 750,- toe te kennen. Dat betekent dat gedupeerden in heel Nederland dankzij dit bedrag toch nog fijne feestdagen met het gezin kunnen doorbrengen. Op 18 november dient de plaatselijke SP een motie in, waarin gevraagd wordt de Amstelveense gedupeerden te ontzien en hen te laten genieten van het extraatje dat ze van de rijksoverheid krijgen.

Veel gedupeerden zijn door de torenhoge bedragen die zij moesten terugbetalen in de financiële problemen gekomen. Raadslid Marina Casadei: “We dienen deze motie in, omdat we inmiddels weten dat het in Amstelveen 66 gezinnen betreft, die veelal een bijstandsuitkering ontvangen. Wat we zien is dat als de bijstandsgerechtigde extra inkomsten heeft deze worden verrekend met de uitkering. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit gebeurt met deze kerstuitkering die nu juist is bedoeld om deze gedupeerden toch nog fijne feestdagen te bezorgen met hun gezin. Van het geld kunnen dan bijvoorbeeld cadeautjes worden gekocht en er een lekkere feestmaaltijd worden bereid, maar het is natuurlijk aan de mensen zelf hoe ze dit extraatje besteden. Vandaar onze oproep, waarbij wij ons aansluiten bij de oproep van staatssecretaris Van Huffelen.”

“Het ligt nog iets anders bij mensen die in de schuldhulpverlening zitten en een bewindvoerder hebben. Zij moeten rondkomen van een vast bedrag per week aan leefgeld. Ook de bewindvoerders roepen we bij deze op om coulance te betrachten ten aanzien van de kerstuitkering”, vult het SP-raadslid aan.