Rechtbank legt werkstraffen en boetes op voor discriminatie tijdens sinterklaasintocht

AMSTELLAND – Op maandag 2 november heeft de rechtbank in Amsterdam aan 24 personen werkstraffen en boetes opgelegd. De personen zouden zich volgens de rechtbank onder een livestream op Facebook van journalist Clarice Gargard schuldig hebben gemaakt aan opruiing en discriminatie. De journalist deelde beelden van de sinterklaasintocht van Amstelveen in 2018.

In de tweede helft van september stonden 25 personen voor de rechtbank door verdenking van discriminerende opruiende of beledigende uitlatingen. De rechtbank heeft voor 24 personen boetes tot 450 euro en werkstraffen tot 58 uur opgelegd. Twee personen zijn veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie en drie mensen voor het aanzetten tot discriminatie. In achttien van de gevallen was er sprake van opruiing.

De journaliste Gargard deelde een livestream met beelden van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Op deze manier liet Gargard weten achter KOZP te staan. De commentaarsectie van Facebook stond vervolgens bol van de beledigingen.

‘Gewelddadigere en polariserende samenleving’
Het OM en de rechtbank zijn het er over eens dat de geplaatste opmerkingen enkel toevoegen aan een steeds gewelddadigere en polariserende samenleving. De officier van justitie sprak zich hierover tijdens de zitting uit: “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in onze democratische samenleving. Voor debat en het uiten van kritiek moet dan ook zeker grote ruimte zijn. Dit is vereist voor een samenleving waarin pluralisme, tolerantie en ruimdenkendheid zo van belang zijn. Juist ook voor standpunten van andersdenkenden moet ruimte zijn.”