Specsavers Amstelveen vraagt aandacht voor hoortoesteldragers die problemen ervaren door coronamaatregelen

AMSTELVEEN – Hoortoesteldragers ervaren problemen door de coronamaatregelen. Door mondkapjes, plexiglasschermen en de 1,5-meterregel hebben de mensen met gehoorverlies, zelfs als zij een hoortoestel dragen, moeite om anderen goed te verstaan. Ook raken ze hoortoestel kwijt bij het afdoen van een mondkapje. Specsavers Amstelveen wil aandacht vragen voor deze problemen zodat anderen hier rekening mee kunnen houden én biedt haar klanten een oplossing tegen het mogelijk verliezen van hun hoortoestel.

Mondkapjes zijn de normaalste zaak van de wereld geworden wanneer we bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reizen en een winkel in gaan. Voor mensen met gehoorverlies zijn deze een hinder wanneer zij een gesprek voeren met iemand. Maar liefst drie van de vier (75 procent) Nederlanders met een hoortoestel geven aan moeite te hebben om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen. Ook plexiglas bij bijvoorbeeld kassa’s maakt het voor 66 procent moeilijk om mensen goed te kunnen horen. De helft geeft aan meer moeite te hebben om mensen te verstaan door de 1,5 meter afstand die we moeten houden.

Horen én zien
“De reden dat het moeilijker is om anderen te verstaan wanneer zij een mondkapje dragen, is omdat we het lipbeeld, dus de bewegingen van de mond, niet meer zien”, aldus Bianca Bobeldijk, audicien bij Specsavers Amstelveen. “Het lipbeeld is namelijk goed voor een groot deel van het verstaan. Want behalve dat we horen wat we moeten verstaan, zien we het ook. Wanneer iemand een mondkapje draagt, is die informatie verdwenen. Het hoortoestel harder zetten heeft in de meeste gevallen dus niet veel zin, want dat compenseert het lipbeeld niet. Het zorgt veelal zelfs voor het toenemen van het omgevingsgeluid wat als storend kan worden ervaren en dan wordt verstaan nog lastiger. Er zijn in sommige gevallen wel mogelijkheden om hoortoestellen een speciale ‘mondkapjes modus’ te geven. Het toestel herstelt dan de verloren informatie iets meer.”

Eenzaamheid
Bijna een op de drie Nederlanders met een hoortoestel ervaart momenteel meer onbegrip vanuit hun omgeving wanneer ze iets niet goed verstaan. Sommige doen alsof ze mensen verstaan terwijl dat eigenlijk niet zo is. Daarbij durven slechthorende geen actie te ondernemen uit schaamte voor hun gehoorverlies. Dit kan leiden tot eenzaamheid.  Zij hebben minder sociale contacten en gaan minder de deur uit.

“In deze tijd is het daarom extra belangrijk om rekening te houden met mensen met gehoorverlies en soms net even wat meer moeite te doen om te zorgen dat zij zo deel kunnen blijven nemen aan het dagelijks leven. Om jezelf beter verstaanbaar te maken, hoef je niet harder te gaan praten, dat werkt vaak juist averechts. Praat langzamer, duidelijker en articuleer goed. En als iets de eerste keer niet verstaan wordt, herhaal dan wat er is gezegd in andere woorden. Vaak wordt verstaan dan makkelijker”, vertelt Bianca Bobeldijk.

Earsavers
Een ander bijkomstigheid van de coronamaatregelen is dat het hoortoestel word verloren bij het afdoen van het mondkapje. Dit kan gebeuren wanneer het mondkapje aan het hoortoestel blijft haken en vervolgens valt. Om dit te voorkomen heeft Specsavers Amstelveen een oplossing. “Klanten kunnen bij ons in de winkel gratis ‘earsavers’ ophalen. “Een earsaver is een klein verlengstuk of haakje waaraan je de elastiekjes van het mondkapje achter op het hoofd kunt bevestigen (zie foto bovenaan het artikel). Op deze manier knelt het mondkapje niet achter de oren én is de kans op het verliezen van een hoortoestel aanzienlijk kleiner.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Specsavers Nederland tussen 29 oktober en 3 november 2020 onder ontvangers van de Specsavers horennieuwsbrief. Er namen 1.762 Nederlanders met gehoorverlies deel, waarvan 1.694 momenteel een hoortoestel dragen. Alle uitkomsten zijn berekend op Nederlanders met gehoorverlies én een hoortoestel (n=1.694). De verdeling man-vrouw is, respectievelijk, 66% en 34%. Voor leeftijd is een splitsing gemaakt tussen ≤ 70 jaar en > 70 jaar (respectievelijk 43% en 57%).