Verpleeghuisorganisaties zorgen voor snellere doorstroom patiënten uit ziekenhuis

AMSTELLAND – De verpleeghuisorganisaties in Amsterdam-Amstelland gaan samen met de ziekenhuizen in Amsterdam vanaf deze week patiënten die uit het ziekenhuis komen en zorg nodig hebben, gezamenlijk verdelen over de beschikbare vrije plaatsen. Een nieuw regionaal aanmeldpunt coördineert de doorstroom vanuit de ziekenhuizen, met als doel om de ziekenhuizen te ontlasten en om te zorgen voor een gedoseerde instroom binnen de verpleeghuiszorg.

De Amsterdamse zorginstellingen Cordaan, Amsta, Amstelring, Zonnehuisgroep Amstelland, ZGAO en Evean vangen behalve covid-patiënten ook patiënten op die een revalidatietraject of kortdurende herstelperiode ingaan. Doordat de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeg- en verzorgingshuizen is toegenomen, dreigt de doorstroom van patiënten te stagneren. Het nieuwe aanmeldpunt (Regionaal Aanmeldportaal Zorg Groot Amsterdam) gaat vanaf deze week zorgen voor regionale coördinatie. Het RAGA is een nieuwe vorm van samenwerking tussen alle ziekenhuizen en verpleeghuisorganisaties in de regio.

Ook regionale plaatsing wordt mogelijk
Om te voorkomen dat er een ongelijke belasting ontstaat binnen de verpleeghuiszorg worden de patiënten centraal verdeeld over de stad. In eerste instantie worden patiënten binnen Amsterdam-Amstelland ondergebracht, maar bij gebrek aan zorgcapaciteit kunnen ook locaties in Noord-Holland en Flevoland of zelfs bovenregionaal worden ingezet.