Werkzaamheden knooppunt Ouderkerkerlaan bijna afgerond

AMSTELVEEN – Na ruim een jaar werken is het knooppunt Ouderkerkerlaan zo goed als af. De komende weken zal aannemer BAM de laatste puntjes op de i zetten. De verbreding van het viaduct was het laatste project vooruitlopend op de werkzaamheden aan de A9.

Op 5 september 2019 gaf wethouder Ellermeijer samen met Gerard Slegers, dagelijksbestuurslid Vervoerregio Amsterdam, het startsein voor de werkzaamheden. Inmiddels ligt er een verbreed viaduct, ruim 300 fiets-parkeerplekken (met 5 bakfiets-parkeerplekken), een fietstunnel en een extra fietsverbinding bij de Keerpuntweg.

“Er is ontzettend veel werk verricht,” aldus wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer). “Complimenten aan BAM die dit in zo’n korte tijd voor elkaar heeft gekregen. Dit is een belangrijk OV-knooppunt met de toekomstige Amsteltram en onder meer bussen 356, 174 en 199 met verbinding naar de NS stations Zuidas, Schiphol, Bijlmer Arena en Haarlem. De verbreding was nodig om de capaciteit van het onderliggend wegennet te vergroten en te zorgen voor een goede doorstroming tijdens de werkzaamheden aan de A9.”

Snel en veilig overstappen
Ook was afstemming met de Amstelveenlijn noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij het inhangen van de lift en het precies laten aansluiten van de trappen en bovenleiding. In de toekomst kunnen reizigers snel en veilig overstappen van tram 25 naar de bussen en andersom.

Afrondende werkzaamheden
Vanaf 16 november start BAM met het planten van de bomen, heesters en het bosplantsoen op diverse plekken rond het knooppunt. De grond en de bermen langs de weg worden dan ingezaaid met graszaad. In overleg met de gemeente zaait BAM in maart of april 2021 een bloemen- en kruidenmengsel in om de biodiversiteit te bevorderen en het knooppunt ook een mooi bloemrijk aangezicht te geven. Daarnaast zijn er nog enkele werkzaamheden aan de bushokjes en verkeerslichten.