Ziekenhuistechnologie bij ouderenzorg zorgt voor meer tijd

AMSTELLAND – Bij het meten van waarden zoals temperatuur en bloeddruk komt heel wat kijken. Zorgmedewerkers gebruiken verschillende meetapparaten en verwerken de gegevens vervolgens handmatig. Dit is tijdrovend en foutgevoelig. Tijd is schaars, zeker nu er door corona extra druk is op de ouderenzorg. Reden voor het team van de ouderenrevalidatie van Zonnehuisgroep Amstelland om een proef te doen met een nieuw apparaat, gebaseerd op ziekenhuistechnologie. De uitkomsten van de proef zijn positief.

Enthousiast
Tonny Sijm, zorgmedewerker bij het Zonnehuis: “Je bent in een kleine twee minuten klaar, waar we eerder wel vijftien minuten nodig hadden. Verder hoeven we nu een stuk minder te lopen doordat alle meetapparaten op één standaard zijn bevestigd. Gemakkelijk, ook als je geen verstand hebt van technologie.

De meting bij een cliënt begint met het scannen van een barcode die wordt getoond op een mini notebook. Het systeem weet dan om welke cliënt het gaat. Vervolgens worden de temperatuur, saturatie en bloeddruk gemeten. Nadat de gegevens gecontroleerd zijn, worden die meteen toegevoegd aan het digitale dossier van een cliënt. Minder gedoe bij de controles is ook voor de cliënten een pre: Minder haast en meer tijd voor een praatje. En de familie kan online checken of de waardes afwijkend zijn.

Pilot
Gedurende drie maanden gebruikten de zorgmedewerkers het apparaat op de afdeling waar ouderen tijdelijk verblijven om te revalideren. Een succes dus, vinden ook andere ouderenzorgorganisaties die de pilot met belangstelling hebben gevolgd.