Boekpresentatie ‘Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940’

AALSMEERDERBRUG – Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40 ’45 heeft in haar museum een bijzondere collectie: afgezien van de Fokker C.V zijn van alle Fokker vliegtuigen die in de oorlogsdagen hebben gevlogen wrakstukken in het museum te zien. Op zaterdag 19 december vindt de boekpresentatie plaats van ‘Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940’.  In het boek zijn de verhalen opgenomen over de wijze waarop CRASH de Fokker vliegtuigen in haar collectie heeft gekregen.

Op 9 mei 1940 om 23:20 uur gaf het 18e leger het codewoord “Danzig” door aan het Duitse 26e legerkorps. Operatie “Fall Gelb” ging van start. Vroeg in de morgen van 10 mei steeg een grote groep Heinkel 111’s en Junkers Ju 88’s op en vloog via de Waddeneilanden en Friesland in de richting van de Noordzee. De op scherp staande Nederlandse strijdkrachten gingen er in eerste instantie van uit dat deze vliegtuigen op weg waren naar Engeland. Niets bleek echter minder waar. Tegen 4 uur in de morgen keerden de vliegtuigen om en passeerden laagvliegend de Nederlandse kust. Meteen begonnen de bombardementen op de Nederlandse vliegvelden, Ypenburg, Ockenburg, Bergen en Waalhaven. De strijd is in alle hevigheid losgebarsten. De Nederlandse strijdkrachten verzetten zich hevig tegen deze aanval en stortten zich massaal op de Duitse troepen. De overmacht was echter te groot. Ook in de lucht; tegenover gevechtsklare vliegtuigen van de Luchtvaartafdeling stonden ruim 900 toestellen van de Duitse Luchtmacht. De grondstrijdkrachten, de vliegers en het grondpersoneel van de Luchtvaartafdeling voerden hevig strijd. In de vijf oorlogsdagen werden honderden Duitse vliegtuigen uitgeschakeld en grotendeels vernietigd. De oorlogshandelingen werden beëindigd door het bombardement van 14 mei op Rotterdam waarna in Rijsoord de capitulatie werd getekend.

Het boek ‘Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940’ zijn deels eerder gepubliceerde verhalen die een update hebben gekregen naar de laatste inzichten van het museum. Er zijn, om de context te illustreren, ook hoofdstukken opgenomen over de op 10 mei 1940 actieve vliegvelden in het westen van ons land en over het ontstaan van de Nederlandse Luchtmacht. Daarnaast zijn persoonlijke verhalen opgenomen waardoor een beter en ander inzicht gegeven wordt aan de gebeurtenissen in de meidagen. Een aantal jaren geleden ontving het museum de toen nog in leven zijnde “Meivliegers”.

Het museum beoogt met dit boek respectvol aandacht te geven aan de bijdrage van de Fokkervliegtuigen in die oorlogsdagen, maar vooral ook aan de mensen die ze vlogen en het personeel dat de toestellen weer luchtwaardig maakte en hield. Dit boek is bedoeld als passend eerbetoon aan al deze mensen.

Boekpresentatie

Het boek zal in het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45 om 14:00 uur worden gepresenteerd op 19 december na de tweede sessie van de lezing: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord. Het eerste exemplaar wordt door de wethouder Mw. M. Ruigrok in ontvangst genomen.

Het boek is vanaf 19 december in het CRASH museum te koop. Voor nadere informatie en om u alvast in te schrijven voor een exemplaar kunt u een bericht sturen naar: fokkerboek@crash 40-45.nl.

Als gevolg van de beperkingen door de COVID-19 richtlijnen worden bezoekers verzocht 1,5 meter afstand te houden en bent u verplicht een mondkapje te dragen.

Bezoekers van het museum en/of de presentatie moeten zich opgeven via de website op: www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.
Bij de presentatie kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Deze presentatie is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. De toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

Het museum is op zaterdag en iedere tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ’45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina raadplegen.