Brengen complicaties Amstelveenlijn in gevaar?

AMSTELVEEN – Het is nog zes dagen tot de opening van de Amstelveenlijn. Het aftellen is begonnen en gekoppelde (test)trams rijden dagelijks volgens dienstregeling tussen Amstelveen Westwijk en Amsterdam Zuid. “Geen tegenslag voor Amstelveenlijn” schreven we anderhalve maand geleden, maar nu de opening op 13 december dichterbij komt, kampt de lijn met complicaties. Is de opening van aanstaande zondag in gevaar? 

“Stadsvervoerder GVB spreekt van ‘pittige eerste dagen'” staat er te lezen op de website van ovpro. Vorige week ontspoorde een tram bij station Amsterdam Zuid. Het onderzoek naar de oorzaak loopt nog, al gebeurde dit voorval op een kwetsbaar punt in het traject. Hiervoor wordt naar een structurele oplossing gezocht.

Het testen loopt niet soepel waardoor het testen met reizigers vanaf maandag 7 december niet is gelukt. Dit betekent dat ook de testrit met de pers is uitgesteld.

Voorbereidingen in volle gang
Twee maanden geleden vertelde implementatie-manager Ronald van der Meer in een interview met RTVA dat de lijn op koers lag. Want zelfs een pandemie krijgt de lijn niet van de baan. “We constateerden dat we ondanks alle maatregelen onze werkzaamheden konden volbrengen. We zitten op dit moment nog steeds op koers en daar ben ik trots op”.

Het ziet er op dit moment nog steeds naar uit dat de opening van 13 december wordt gehaald. De voorbereidingen zijn in volle gang om de exploitatie te halen. Vandaag is er weer een nieuwe 15G tram gearriveerd. “Grootwagennummer 3033 wordt zo dadelijk gelost in Diemen”, schreef GVB Amsterdam deze ochtend op twitter. Op zondag 13 december gaat lijn 25 om 07:08 officieel van start.

Volgende week disndag 15 december staat 1Amstelveen in het teken van de Amstelveenlijn. We blikken onder andere terug op het project. Hou onze website en socials in de gaten voor meer informatie.