CRASH Museumlezing: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord

AALSMEERDERBRUG – CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ’45 organiseert op zaterdag 19 december de lezing: Doelwit de Fokker fabriek in Amsterdam-Noord. In deze lezing vertelt Peter de Raaf over Fokker in de oorlogsjaren.

Na de “Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam” in 1919, vestigde Anthony Fokker zich in de vrijgekomen gebouwen aan de Papaverweg in Amsterdam. Het was het begin van een lang en roemrijk avontuur. Fokker werd een van de grootse vliegtuigbouwers ter wereld en deed baanbrekend werk in de civiele luchtvaart. Hij overleed in 1939 na een kortstondige ziekte. Direct na de capitulatie in mei 1940 moest de Fokkerfabriek voor de bezetter werken. Tijdens de oorlogsjaren werd er volop geproduceerd. In 1943 besloten de geallieerden de fabriek te bombarderen. Helaas kwamen de meeste bommen terecht op de burgerbevolking. Veel Amsterdammers lieten daarbij het leven of raakten gewond.

Peter de Raaf houdt deze lezing drie keer, de eerste om 11:00 uur, de tweede om 13:00 uur en de derde om 14:45 uur. Na de tweede lezing zal een presentatie worden gehouden van het boek ‘Fokker vliegtuigen in Nederlandse dienst in de meidagen van 1940’. Daarvoor moet u zich apart opgeven. Zie de agenda op de website www.crash40-45.nl.

Door de beperkingen ingevolge de COVID-19 richtlijnen worden bezoekers verzocht 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Bezoekers van het museum, en de lezing moeten zich opgeven via de website op www.crash40-45.nl/kaarten-reserveren/.
Per lezing kunnen slechts een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten, dus geef u snel op.

Deze lezing is uitstekend te combineren met een bezoek aan het museum. Toegang tot de lezing is gratis voor bezoekers aan het museum.

Het museum is op zaterdag en tweede zondag van de maand geopend van 11:00 tot 16:00 uur en is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug (nabij Rijsenhout).

Voor meer informatie over het museum en het werk van het CRASH Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40- ’45 kunt U de website www.crash40-45.nl, Instagram of de Facebookpagina raadplegen.