Gemeente moedigt inwoners aan om te kiezen voor een groen dak

AMSTELVEEN – Op dinsdag 8 december heeft het college een nieuwe subsidieregeling Groen op gebouwen vastgesteld. Het is nu weer mogelijk voor inwoners en bedrijven van Amstelveen om een aanvraag te doen voor subsidie. In november heeft de raad opnieuw geld beschikbaar gesteld. Het gaat om een bedrag van €100.000 in 2021 en €100.000 in 2022.

Er wordt goed gebruikgemaakt van de regeling door inwoners. Vanaf augustus werden inwoners op een wachtlijst geplaatst, omdat het subsidieplafond toen bereikt was. Deze aanvragen worden nu met voorrang behandeld.

Om zoveel mogelijk Amstelveners te laten profiteren van de voordelen van een groen dak of gevel heeft de gemeente de subsidie voor de aanleg ervan zeer aantrekkelijk gemaakt. De gemeente vergoedt tot maximaal de helft van de kosten. Om te voldoen aan de vereiste minimum van 15m², kunnen inwoners ook samen met andere Amstelveners, bijvoorbeeld hun buren, een aanvraag doen voor een groen dak.

Aanmoedigen
Floor Gordon (wethouder duurzaamheid): “De gemeente moedigt inwoners met deze regeling aan om te kiezen voor een groen dak. We zien dat dit werkt, want de subsidieregeling loopt als een trein. Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Ook een groen dak neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Naast inwoners weten nu ook bedrijven de regeling te vinden. Daarnaast geldt de subsidie ook voor groene gevels en verticale tuinen. ”

Duurzaam
Een groen dak of gevel is goed voor de biodiversiteit en het milieu. Het groen kan fijnstof uit de lucht filteren en CO² omzetten in zuurstof. Bovendien zijn energiekosten lager door de isolerende werking. Het horizontale en verticale groen kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Een groen dak kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Het koelende effect van de dak begroeiing heeft een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen. Door bijvoorbeeld sedum aan te brengen op een uitbouw of schuur is het zicht erop mooier.