Immanuëlkerk en ‘nonnenkappen’ in volkstuincomplex mogelijk gemeentelijk monument

AMSTELVEEN – De gemeente Amstelveen heeft twee wooncomplexen en een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg, 11 zogeheten ‘nonnenkappen’ in het volkstuincomplex Langs de Akker en de Immanuëlkerk voorgedragen als gemeentelijk monument. Het college vindt het belangrijk om panden en objecten die een belangrijk deel uitmaken van de lokale historie op deze manier te behouden en beschermen.

Deze panden en objecten zijn door inwoners van Amstelveen voorgedragen bij het Meldpunt Monumenten. Hier kwamen vorig jaar in totaal 72 meldingen binnen. De regionale erfgoedorganisatie Mooi Noord-Holland heeft geadviseerd om 14 gemeentelijke monumenten en één gemeentelijk stadsgezicht aan te wijzen.

“We zijn bezig met het ontwikkelen van historische routes door de stad waarin we Amstelveners willen wijzen op de lokale historie en het belang hiervan”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “De eerste door Randwijck, Elsrijk en Patrimonium is onlangs gelanceerd. Hiervoor is het belangrijk om belangrijke locaties te behouden en beschermen. En dit kan onder meer door ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.”

Aanwijzingen
De volgende vijf potentiële monumenten zijn deze week in procedure gebracht.
* Een vrijstaande woning aan de Amsterdamseweg 475, gebouwd in 1920 naar ontwerp van Albertus Kamp.
* Een woningbouwcomplex aan de Amsterdamseweg 396 tot 408. Dit complex staat bekend als het ‘eerste flatgebouw van Amstelveen’ en is gebouwd in 1922 naar ontwerp van de Amstelveense architect Jacobus van der Bijl.
* Een woningbouwcomplex van vier geschakelde eengezinswoningen aan de Amsterdamseweg 492 tot 498. Gebouwd in 1921 door de gebroeders Esther.
* 11 zogeheten ‘nonnenkappen’ in het volkstuincomplex Langs de Akker. Dit zijn met glasvezel versterkte polyester tuinhuisjes of vakantiewoningen, gebouwd in 1973 door de firma Le Comte Holland BV. Deze firma was eigenlijk een scheepsbouwer. Het gebruiken van dit materiaal voor een paraboolvormige woning was revolutionair voor de tijd.
* De Immanuëlkerk aan De Ruyschlaan 147. Deze Nederlands Gereformeerde kerk is gebouwd in 1954 naar ontwerp van architect Geert Kliphuis.

Bericht gaat verder onder de afbeelding

Nonnenkap

Eerdere monumenten
Deze zomer zijn twee woonhuizen aan de Amsteldijk Zuid en de Amsterdamseweg, een bushokje aan de Dorpsstraat en een kiosk in het Amsterdamse Bos definitief aangewezen als monument. In 2019 is de oude school aan de Van Weerden Poelmanlaan monument geworden. Het spoorwegtracé van de Museumtramlijn is sinds dit voorjaar monumentaal.

Zienswijze
De eigenaren van de vijf panden en objecten zijn geïnformeerd over het voornemen om het een monumentale status te verlenen. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren. Hierna volgt een definitief besluit.