Kritische planbare zorg is nu nog niet in gevaar bij Ziekenhuis Amstelland

Ziekenhuis Amstelland behoort niet tot de tientallen Nederlandse ziekenhuizen die een deel van de zogeheten kritisch planbare zorg niet meer kunnen leveren. Deze zorg, die binnen zes weken moet worden geleverd, kan soms niet meer doorgaan vanwege de hoge coronadruk en personeelstekorten in de ziekenhuizen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Bijna een derde (29%) van de ongeveer 90 Nederlandse ziekenhuizen geeft dit aan. Om welke ziekenhuizen het precies gaat, is niet duidelijk. Wel is dus duidelijk dat Ziekenhuis Amstelland daar niet onder valt. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat aan RTVA weten: “De kritische planbare zorg is nu nog niet in gevaar bij Ziekenhuis Amstelland.”

“We doen er alles aan om verpleegkundigen daar in te zetten waar de zorg het meest kritisch is. Dagelijks bekijken we wat de stand van zaken is om het personeel zo optimaal mogelijk in te zetten. Dat betekent wel dat we naast planbare operaties nu vaker ook afspraken op ons behandelcentrum moeten afzeggen, zoals bijvoorbeeld het behandelen van spataderen. De afspraken die we met de ziekenhuizen in de regio maken zijn belangrijk. Zo is er dagelijks overleg over het verplaatsen van patiënten om de reguliere zorg door te kunnen laten gaan en bekijken we regionaal met zelfstandige behandelcentra waar zij mogelijk personeel kunnen uitlenen”