Overheid komt met ‘Dranquilo’-campagne voor bewust omgaan met alcohol

AMSTELVEEN – Met de nieuwe publiekscampagne ‘Dranquilo’ wil het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mensen aanmoedigen om hun drinkgewoontes te doorbreken en bewust om te gaan met alcohol. 

Het is voor het eerst sinds de jaren ’90 dat de overheid een campagne start om bewuster om te gaan met alcohol. Geen of minder alcohol drinken zou heel normaal moeten zijn en niet betekenen dat je buiten de groep valt als je niet meedrinkt. De term Dranquilo komt van het Spaanse woord ’tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. In de praktijk kan dit gebruikt worden als “ik ben dranquilo” of “vanavond doe ik lekker dranquilo”.

“Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid. Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewust mee om te gaan”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. “Deze nieuwe campagne laat met een knipoog zien dat rustig aan doen met alcohol – van een tijd helemaal niet drinken tot een rondje overslaan en alles wat daar tussen zit – heel normaal is.”

Er draaien al een aantal commercials en rondom Dry January, wanneer deelnemers een maand lang geen alcohol drinken, wordt er meer aandacht aan de campagne besteed. Alle informatie over de campagne is te vinden op de website www.dranquilo.nl.