“Starters vrijwel kansloos voor een koopwoning”

AMSTELVEEN – Starters op de Amstelveense woningmarkt zijn vrijwel kansloos voor een koopwoning. Dat zegt Stefan Reijsoo, makelaar van Mooi Makelaardij. De goedkoopste appartementen in Amstelveen kosten (voor 40 vierkante meter en één kamer) al gauw 220.000 euro. Daarvoor staan de kopers met tientallen in de rij. Om zo’n woning te kunnen betalen, is een inkomen nodig van meer dan 40.000 euro bruto per jaar. Zoveel verdienen maar weinig starters. Vaak gaat zo’n woning ook nog eens weg voor een bedrag dat ruim boven de vraagprijs ligt.

Stefan Reijsoo is zestien jaar makelaar in Amstelveen en signaleert al zestien jaar dat Amstelveen eigenlijk geen optie is voor starters met koopplannen. Soms biedt een starterslening (waarbij de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te worden betaald) enig soelaas en in veel gevallen blijken vermogende vaders of moeders bereid om financieel te ondersteunen. Ouders kunnen hun kinderen voor de aankoop van een woning eenmalig belastingvrij ruim 100.000 euro schenken. Zonder zulke financiële ondersteuning zullen veel starters moeten wachten op een sociale huurwoning of uitwijken naar gemeenten ten zuiden van Amstelveen of in de Flevopolder, waar de prijzen voor appartementen lager zijn.

Bekijk vanaf 21:00 hier het hele interview met Stefan Reijsoo van Mooi Makelaardij.

De talkshow 1Amstelveen op dinsdag 8 december is volledig gewijd aan de positie van starters op de Amstelveense woningmarkt. Bekijk de aflevering vanaf 21:00 hier.