Britse coronavariant vastgesteld bij verpleeghuis Nieuw Vredeveld

In verpleeghuis Nieuw Vredeveld in Amstelveen is onlangs de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dit kreeg de locatie van Brentano afgelopen vrijdag van de GGD Amsterdam-Amstelland te horen. Die kwam er door een steekproef achter, na een corona-uitbraak in december.

Het gaat om tien procent van de bewoners die ‘inmiddels allemaal weer beter zijn’, aldus bestuurder Lies Zuidema. “Op het moment dat de eerste drie mensen ziek werden, hebben wij ze vrij snel geïsoleerd van de afdeling. We bouwden een aantal huiskamers om tot aparte covidunit. Hier sliepen, eten en deden de bewoners zelfs activiteiten. Iedereen die besmet raakte, ging naar deze unit toe. Dat werkte heel goed.”

Onder controle
Het verpleeghuis heeft de zaak onder controle “Op dit moment hebben we een paar besmettingen. Dit aantal ligt ongeveer op vijf bewoners en voor zover ik weet is dit de ‘gewone corona variant’. De ziekteverschijnselen zijn milder dan bij mensen die in het voorjaar besmet raakten met het virus.”

Hoe de Britse variant het verpleeghuis is binnengeslopen, is onduidelijk. “We zijn heel alert en houden het goed in de gaten als bewoners en medewerkers klachten hebben.”

Vaccinatieronde
Het is nog niet duidelijk of Brentano kan meedoen aan de vaccinatieronde van verpleeghuisbewoners die de komende zeven weken plaatsvindt. Dit omdat er nog een aantal bewoners ziek zijn. Zuidema: “Je kunt niet te kwetsbare mensen vaccineren.”

Beeld: Brentano