Gemeente Amstelveen komt met speciale subsidieregeling voor noodlijdend MKB

De gemeente Amstelveen biedt een tegemoetkoming voor kosten die ondernemers hebben gemaakt voor eenmalige praktische aanpassingen gerelateerd aan de coronamaatregelen. Vorige week sorteerde D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven hier al op voor in 1Amstelveen. De gemeenteraad heeft één miljoen euro gereserveerd uit het lokale coronafonds.

Voor zover bekend is Amstelveen de eerste gemeente in Nederland met een dergelijke subsidieregeling. “We wilden snelheid, want het water staat ondernemers aan de lippen”, zegt Floor Gordon, wethouder Economische Zaken. “Het is gelukt om de subsidieregeling al in januari open te stellen. We willen de aanvragen opvolgen door een snelle beoordeling en uitkering. De regeling is simpel en effectief, met voor de aanvrager én de gemeente minimale administratieve lasten, zonder af te doen aan zorgvuldigheid en rechtmatigheid. Dat is gelukt. Bedrijven hebben namelijk nú hulp nodig. Als er geld over blijft willen we, als de rijksregelingen afgeschaald zijn, met de rest het bedrijfsleven ondersteunen.”

Inmiddels is duidelijk dat dit de ‘subsidieregeling MKB anderhalve meter maatregelen’ gaat heten. Het is uitsluitend bedoeld voor kleine lokale ondernemingen met 2 tot en met 50 werknemers die noodlijdend (minimaal 20% omzetverlies) zijn en nog niet op andere wijze vanuit het lokale fonds zijn gecompenseerd. Het bedraagt maximaal € 2500,-, afhankelijk van het aantal werknemers, en is bedoeld om materiaalkosten als desinfectiemateriaal, plexiglas-schermen of gezichtsmaskers te vergoeden.

Door de gemeente wordt een moreel appel gedaan op de aanvragers en wordt uitgegaan van vertrouwen. In het aanmeldformulier wordt een verklaring opgenomen dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld. Het aantal documenten dat ter bewijsvoering moet worden aangeleverd is zo beperkt mogelijk gehouden. Dit allemaal om zo snel mogelijk tot uitbetaling over te kunnen gaan. Wel wordt een steekproefsgewijze controle uitgevoerd. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk noodlijdende kleine lokale bedrijven tegemoet te komen die deze noodzakelijke kosten voor aanpassingen hebben moeten maken.

Het streven is dat vanaf 20 januari de loketten open zijn via www.amstelveen.nl/ondernemen.