Poppens prijst betrokkenheid Amstelveners na rustige avond: “We hebben ons goed voorbereid”

Burgemeester Tjapko Poppens prijst de betrokkenheid van Amstelveners rond de geruchten over mogelijke rellen gisteren (dinsdag) in Amstelveen. Uiteindelijk viel alles mee. “We waren goed geprepareerd, maar het is gelukkig niet nodig geweest.”

Verschillende Whatsapp-berichten werden dinsdag met een noodgang door heel Amstelveen verspreid. Er werden plannen gesmeed om af te spreken op Stadshart en vervolgens naar het Oude Dorp te gaan, waarop winkeliers vrij snel voorzorgsmaatregelen troffen. Het bleek uiteindelijk om een beperkt groepje van potentiële onruststokers te gaan.

Alertheid van Amstelveners
Over de hele dag kwamen er bij de politie en gemeente verschillende meldingen binnen, werden oproepjes verspreid en waren Amstelveners ook op straat actief. “Enerzijds kan daar een bepaalde onrust groter door worden, aan de andere kant is het ook een alertheid die ontstaat waardoor de politie geholpen werd.”

“Goed geprepareerd”
Aan het eind van de middag stuurde Poppens nog een brief naar de raadsleden met de boodschap dat er geen indicatie was dat extra inzet nodig zou zijn. Toch werd, voor het geval dat het zover zou komen, het zekere voor het onzekere genomen: de noodregelgeving stond klaar en er was extra politie paraat. “We hebben ons goed voorbereid, ogen op straat en dat doen we de komende avonden ook”, vervolgt de burgemeester. “De vraag is: hoe serieus is dat bericht in de ochtend geweest? Met de wijsheid van achteraf kan je constateren dat het niet breed gedragen was.”

Enkele oproepjes van onruststokers werden door de politie nagetrokken. “Dat is ook een beetje copycat-gedrag. Dan zie je dat er sommige grappenmakers tussenzitten. Dit zijn geen grappen, daar komen mensen dan ook achter als ze de politie op bezoek krijgen.” Uiteindelijk kwam Poppens na een driehoeksoverleg met politie en Openbaar Ministerie rond 20:00 uur tot de conclusie dat ‘het meevalt’. “Tegelijkertijd weet je het nooit in social mediatijden, het kan zo weer opkomen. We waren goed geprepareerd, maar het is gelukkig niet nodig geweest.”

Tegenkracht
De zichtbaarheid van de politie, het delen van informatie van jongerenwerkers en acties van inwoners en winkeliers bleken uiteindelijk voor de rust te zorgen in Amstelveen. Al denkt Poppens dat het ook door de publieke opinie komt. “Je merkt dat er in het land ook wat tegenkrachten ontstaan. Mensen zeggen: het is genoeg, hou eens op met die rellen.” Toch waren er drie jongeren die wél naar het Oude Dorp kwamen, in de veronderstelling dat er iets zou gebeuren. Deze beelden gingen het hele land door. “Als je dit ziet.. Triest. Uit een soort van stoerigheid spreken die jongens erover. Dat kan natuurlijk niet.”