PVDA wil dat oud papier en karton sneller wordt opgehaald

Ondergrondse papiercontainers en de papier-kliko’s zitten sneller vol. Sinds het begin van de coronacrisis zijn ook Amstelveners steeds meer spullen online gaan bestellen. Meestal worden die bezorgd in een kartonnen doos. Hierdoor is de hoeveelheid oud papier en karton flink toegenomen.

De volle containers en kliko’s leiden tot overlast omdat steeds meer inwoners hun papier en karton naast de daarvoor bestemde containers zetten. Dat staat niet allen slordig, maar veroorzaakt ook de nodige overlast doordat er veel wegwaait. PVDA-raadslid Arnout van den Bosch: “Veel Amstelveners die ik spreek hebben hier mee te maken. Ze kunnen hun eigen oud papier niet kwijt, of hebben last van rondslingerend oud papier van anderen. Daar moeten we wat aan doen.”

Wethouder Herbert Raat heeft de eerste stappen al gezet.  Uit eerdere berichten blijkt dat een deel van de problemen wordt veroorzaakt doordat mensen niet goed plat gemaakte dozen in ondergrondse papiercontainers gooien. De gemeente test een speciale kartonklep in de containers om dat tegen te gaan. Daarnaast kan een boete van minimaal € 95 opgelegd worden voor het dumpen van afval naast containers. Van den Bosch: “Wij zijn blij met de stappen die de wethouder al heeft gezet, maar willen weten wat er nog meer kan worden gedaan. Ondergrondse containers beter in de gaten houden. Maar misschien ook gewoon de papier-kliko meer dan één keer per maand legen.”