Burgemeester bezoekt meldkamer Rode Kruis in Amstelveen 

Donderdag bracht burgemeester Tjapko Poppens een bezoek aan het Rode Kruis in Amstelveen. Op die locatie zit ook de meldkamer van het Rode Kruis waar vrijwilligers medisch vervoer voor de regio coördineren. De burgemeester werd onder andere door districtsmanager Suzanne Segaar bijgepraat over de activiteiten in de regio Amsterdam-Amstelland en Amstelveen in het bijzonder.  

Door de coronacrisis is een aantal activiteiten van het Rode Kruis, zoals EHBO-cursussen en evenementenhulp, stil komen te liggen. Daarvoor in de plaats springt het Rode Kruis bij op allerlei andere terreinen, onder meer vervoer. Vanuit de meldkamer in Amstelveen worden dertien bussen ingezet voor medisch vervoer. Het gaat hierbij om vervoer van mensen naar het ziekenhuis of tussen ziekenhuizen en instellingen. Mensen die te goed zijn voor de ambulance maar wel begeleiding nodig hebben. Daarnaast ondersteunen vrijwilligers de GGD bij het testen en vaccineren in de RAI en zorginstellingen met hand- en spandiensten om het personeel te ontlasten. Verder helpen ze naar schatting 25.000 mensen in de regio, met name in Amsterdam, met voedselhulp. In Amstelveen helpen vrijwilligers welzijnsorganisatie Participe met het uitdelen van maaltijden aan kwetsbare mensen.

Tjapko Poppens: ”Het mooie van het Rode Kruis is dat zij altijd en overal klaar staan om mensen in nood te helpen. Het is fantastisch wat zij doen in deze tijd. Veel van die activiteiten worden gedaan door vrijwilligers. Mensen die het doen vanuit hun hart. Vorige week kwam ik in een heel andere situatie ook vrijwilligers van het Rode Kruis tegen. Na de brand in een studentenflat in Uilenstede kwamen zij meteen met dekens en warme thee naar de opvanglocatie.”

Sinds maart heeft het Nederlandse Rode Kruis een hulplijn waar mensen naar kunnen bellen voor hulp bij bijvoorbeeld boodschappen doen, maar ook om te praten over zorgen of hun specifieke situatie. Bel de Rode Kruis Hulplijn op: 070-4455888.