Crowdfundingsactie voor herstel flat Uilenstede: “samen kunnen we meer dan alleen”

‘Help de campus uit de brand’, luidt de crowdfundingsactie die voor de studenten op Uilenstede is opgezet.  Op de studentencampus in Amstelveen brak zaterdagavond brand uit in een studentenwoning. “Verschillende eenheden hebben rook- en waterschade opgelopen en één hele kamer is afgebrand”, schrijft Vereniging Buurtbewoners Uilenstede. “Niet alle kosten worden gedekt en daarom hebben we samen met verschillende initiatiefnemers de krachten gebundeld”. 

“We zijn heel erg geschrokken van de brand op onze dierbare studentencampus”, vertellen de mede-studenten. “Met de toenemende sneeuw, neemt het besef toe. Wat er zich heeft afgespeeld was heftig. De hulpdiensten waren er snel bij, wat erger heeft voorkomen”.

“Er is hulp nodig”
Verschillende initiatieven kwamen snel van de grond. “Samen kunnen we meer dan alleen. Er is hulp nodig, maar het is goed als we dat een beetje kunnen coördineren”, vertelt een werknemer van Il Caffè. “We beginnen met een crowdfundingsactie, om de eerste middelen bij elkaar te leggen. We denken 6000 euro nodig te hebben”.

Schade en uitgebrande kamer
Vijf personen zijn zaterdagavond gewond geraakt waar er van drie ter plekke behandeld werden. De andere twee zijn wegens rookinhalatie naar een ziekenhuis vervoerd. De huidige status van de studenten is onbekend, maar wat wel zeker is dat niet iedereen terug kan naar zijn eigen woning.  
“Verschillende woonlagen hebben schade. Rook- en waterschade is wijdverspreid en één studentenkamer is uitgebrand.”

De flat werd zaterdagavond door de brandweer ontruimd en burgemeester Tjapko Poppens kwam langs om met de studenten te spreken. De studenten waarvan de kamer niet meer woonbaar was, is passend onderdak geregeld.

Initiatieven
Wil jij ook bijdragen aan het hertel in de flat? Vindt hier de crowdfundingactie. “De andere initiatieven; het inzamelen van kleding en meubels en het organiseren van een leuke avond voor de getroffen eenheden, volgen later.” 

Beeld Vivian Tusveld