Herbert Raat overwoog op te stappen na bedreigingen

Wethouder Herbert Raat overwoog in 2018 zijn functie neer te leggen nadat hij meerdere keren was bedreigd. Raat sprak uitgebreid met documentairemaker Nan Rosens. In de documentaire ‘Doelwit’, die maandagavond om 20:25 uur op NPO2 wordt uitgezonden spreekt Raat, samen met vijf andere wethouders, over de impact van dien bedreigingen op hem en zijn gezin.

Raat schrijft in zijn vandaag verschenen blog: “Eind 2018 heb ik mede namens een ambtenaar aangifte gedaan van bedreiging en belediging door een inwoonster. Op sociale media uitte ze tientallen dreigende opmerkingen in zowel openbare als priv√©berichten. De kring waarin zij verkeerde versterkte de dreiging die ervan uitging. Vervolgens moet je dan thuis uitleggen dat er wat aan hand is en dat iedereen extra moet oppassen. En niet voor de eerste keer. Het heeft mij diep geraakt dat mijn werk zo’n impact heeft op ons gezin. In die tijd heb ik er serieus over gedacht om te stoppen als wethouder, ondanks dat het werk mijn lust en mijn leven is.”

Raat heeft getwijfeld of hij mee wilde werken aan de documentaire.” Het is een situatie waaraan je niet meer wilt denken. Toch heb ik besloten om het wel te doen om zo deze andere kant van het werk van bestuurders te laten zien. Niet om medelijden te ontvangen, maar om aan te geven dat intimidatie en dreigementen nooit de norm mogen worden in Nederland.”