Muzikale Vesper in de Kruiskerk Amstelveen

Op zondag 14 februari wordt in een muzikale vesper in de Kruiskerk Amstelveen uitgevoerd. Het thema is Vertrouwen met onder andere een solocantate van Dieterich Buxtehude. Vanwege de coronabeperkingen mag er in de kerk geen publiek worden toegelaten dus heeft de Kruiskerk voor belangstellenden een livestream geregeld.

Omdat koorzang momenteel niet is toegestaan, heeft Henk Trommel, cantor-organist van de Kruiskerk, muziek uitgezocht die geschreven is voor één solist, de sopraan Arleen van Wijland. Ze wordt begeleid door een barokensemble dat uit twee violen en een basso continuo bestaat. Zelf neemt Henk Trommel de klavierpartij voor zijn rekening op het kistorgel van de kerk. Uitgevoerd wordt de cantate Herr, wenn ich nur dich habe (BuxWV 38), van de barokke componist Buxtehude.

Vertrouwen
De cantate is inhoudelijk uitgekozen omdat zij past bij het thema van de vesper: Vertrouwen. Vertrouwen stellen in anderen is essentieel in het leven van mensen. Allerlei Bijbelse verhalen vertellen over vertrouwen, muziek kan het tot klinken brengen en dichters vertolken het vanuit hun perspectief. Neerlandica dr. Bettine Siertsema heeft enkele sprekende teksten over het thema bijeen gezocht. Zij zal in deze vesper liturg zijn, de gedichten voordragen en een korte overweging verzorgen. Ook in veel liederen vertolken dichters ‘vertrouwen’ of verlangen naar vertrouwen. Arleen van Wijland zingt enkele van deze liederen.

De livestream wordt vanaf zondag 14 februari 16.30 uur uitgezonden via kerkdienstgemist.nl of via een link op de website van de Kruiskerk kruiskerk-amstelveen.nl.