Project Edu-PC levert laptops bij scholen in Amstelveen: “Dit initiatief komt als geroepen”

Edwin Hortensius is het project Edu-PC gestart om gezinnen kosteloos aan een computer te helpen zodat ze online lessen kunnen volgen. Afgelopen vrijdag leverde hij de eerste acht laptops bij twee scholen in Amstelveen.

“Ik merkte om mij heen dat niet ieder gezin in het bezit is van een computer, wat thuisonderwijs lastig maakt. Ik kreeg via via een oude laptop, heb deze leeggemaakt en aan een gezin gegeven. Zij waren dolblij en ik dacht: hier wil ik meer mee doen”, zegt hij. Diverse stichtingen hebben al veel kinderen kunnen helpen, maar als subsidiepotje leeg is, hebben de overige kinderen pech. Ook vallen sommige gezinnen net buiten het potje, maar verdienen ze te weinig voor het aanschaffen van een laptop. Met Edu-PC zorgt Hortensius ervoor dat kinderen toch digitaal thuisonderwijs kunnen volgen. “Het is juist in deze tijd belangrijk om digitaal te leren.”

Enorm blij
Afgelopen vrijdag heeft hij bij De Cirkel en de Willem-Alexanderschool de eerste laptops afgeleverd. “De directies van de scholen zijn enorm blij met de devices, die direct naar de gezinnen toegaan. Zo kunnen we met z’n allen onderwijsachterstanden tegengaan.” De nood is hoog, want inmiddels zijn er al 150 aanvragen van Amstelveense scholen binnengekomen. “Dit initiatief komt als geroepen.”

“Heel veel mensen hebben een oude laptop thuis. Dat is ideaal voor ons, want daar kunnen wij weer kinderen blij mee maken.” Dit is pas het begin, maar ook straks na een lockdown wil de Amstelvener hiermee doorgaan. “Ook daarna is het essentieel dat kinderen thuis online lessen kunnen volgen en huiswerk kunnen maken”.

Beeld Joop Touw