Scholen open met strengere regels: ‘nog lang niet terug bij normale schooldagen’

Na een extra vrije dag voor sneeuwpret zijn de basisscholen in Amstelveen weer open. De scholen zijn blij om de kinderen weer fysiek in de klas te ontvangen. Maar ze waarschuwen ouders wel alvast; we zijn nog lang niet terug bij normale schooldagen van voor corona.  

Schoolbesturen Amstelwijs en Amstelland, de School of Understanding en de gemeente Amstelveen houden nauw contact. Ze maken zich sterk om het basisonderwijs zo veilig mogelijk door te laten gaan. Veilig voor de kinderen én voor de leerkrachten. Dat betekent onder andere:
– Ramen open voor goede ventilatie.
– Zoveel mogelijk werken in vaste groepen.
– Scholen krijgen
het dringende advies om kinderen van groep 7 en 8 buiten het klaslokaal in school een mondkapje te laten dragen.

Naar huis en in quarantaine
Al deze extra maatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van het virus te voorkomen. Scholen hanteren daarom de regels scherper en sturen kinderen met verkoudheidsklachten naar huis. Als leerkrachten of kinderen in nauw contact zijn geweest met een besmet iemand dan moet de hele klas 5 dagen in quarantaine. Na deze 5 dagen kunnen zij zich laten testen. Dit is vrijwillig. Degene die zich niet laat testen, moet 5 dagen langer in quarantaine blijven. Scholen geven in de periode van quarantaine zoveel mogelijk onderwijs op afstand. Ouders moeten zich er dus op voorbereiden dat hun kinderen de komende periode onverwachts weer thuis onderwijs moeten volgen of thuis moeten blijven.  

Snottebellenbeleid
Ouders moeten opletten of hun kinderen coronasymptomen hebben of verkoudheidsklachten zoals een loopneus, niezen en keelpijn. Dan moeten ze thuis blijven. Dat hoeft niet als ze af en toe hoesten of als ze chronische luchtwegklachten zoals astma of hooikoorts hebben. Kinderen van 0-4 jaar mogen wel met verkoudheidsklachten naar de dagopvang en gastouderopvang. Kinderen met verkoudheidsklachten mogen weer naar school als ze 24 uur volledig klachtenvrij zijn. Of als ze zeven dagen na de eerste verkoudheidsklachten nog steeds dezelfde klachten hebben.

Later vandaag de reportage bij De Pionier ‘Basisscholen in Amstelveen eindelijk weer open’