Twee winnaars bij de nationale Voorleeswedstrijd

Afgelopen woensdag, 17 februari, organiseerde de Bibliotheek Amstelland de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Deze leeswedstrijd werd dit jaar voor de 28e keer gehouden. Vanwege de maatregelen rondom Covid-19 werd de wedstrijd online gehouden.

De deelnemers zijn afkomstig uit de groepen 7 en 8 en wonnen op hun basisschool de voorleeswedstrijd. Ze zijn dan ook allemaal in het bezit van de titel ‘Voorleeskampioen van de school’. Zij vertegenwoordigen achttien verschillende basisscholen uit de regio Amstelland (Amstelveen, Uithoorn, Aalsmeer, Kudelstaart, Nes a/d Amstel) en lazen een fragment voor uit een zelfgekozen jeugdboek.

De voorleeskampioenen streden om een plek in een van de zes kwartfinales. Wie door ging naar die volgende ronde, bepaalde een deskundige jury bestaande uit Ada Ruiter van Boekhandel Libris Venstra, Marloes Smit van Amstelkids en Anton Furnée van de Bibliotheek Amstelland, tevens juryvoorzitter. Er werd gelet op voorbereiding, stemgebruik, tempo, verstaanbaarheid, emoties, contact met het (digitale) publiek, maar ook de keuze van het fragment. De twee winnaars van deze voorronde zijn geworden:

Ilias El-Massouidi van Basisschool de Cirkel.  Hij las voor uit het boek Operatie zeer ernstige ramp van Tosca Menten.
Gaby Sheinman van basisschool Michiel de Ruyter. Zij las voor uit het boek Ontzettend irritant van Andy Griffiths.

Zij strijden nu verder voor de titel van Nationaal Kampioen.