Wethouder Raat wil test doen met openstelling Amstelveense horeca

Wethouder Herbert Raat zou graag een proef laten organiseren met openstelling van de Amstelveense horeca. Wethouder Raat zei dit dinsdagavond tijdens een online ontmoeting met leden van de JOVD, de jongerenorganisatie aangesloten bij de VVD, in Groningen.

Zoals er nu testevenementen worden gehouden met een zakelijk congres, een cabaretvoorstelling en een voetbalwedstrijd, zou wethouder Herbert Raat graag een proef laten organiseren met openstelling van de Amstelveense horeca. “Ik ben van plan om samen met mijn collega-wethouder Floor Gordon dit voor te stellen. Bij de horeca heerst nu, misschien niet helemaal terecht, toch het beeld van: op het gebied van kunst en cultuur kan alles en wij lopen achteraan.”

De liberale jongeren vroegen Raat naar zijn opstelling ten aanzien van Schiphol, zijn motieven om destijds te kiezen voor de VVD en zijn verdere ambities in de politiek. Wat betreft dat laatste was Raat duidelijk: hij zei graag “nog heel lang” wethouder te blijven. Verlangens om bijvoorbeeld de Tweede Kamer in te gaan, zei hij niet te hebben. “Ik heb zoveel mensen vanuit het wethouderschap naar de Tweede Kamer zien gaan en allemaal zeggen ze dat hun beste tijd toch die als wethouder was geweest. In de Kamer kun je een motie aangenomen krijgen over bijvoorbeeld de horeca; hier kan ik er zelf een regeling voor maken.”

Of er echter na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 voor hem een volgende termijn komt als wethouder, is aan de VVD en aan Amstelveen, zei Raat, die wel aangaf het belangrijk te vinden om elke vier jaar in elk geval andere portefeuilles te krijgen. Overigens wees hij erop dat hij formeel nog steeds in dienst is bij de gemeente Amsterdam, zijn voormalige werkgever, en dat hij het wethouderschap in Amstelveen slechts vervult in wat hij ‘politiek verlof’ noemt. Daarbij doelde hij op de niet ongebruikelijke ’terugkeerregeling’ voor ambtenaren. “En als ik niet meer elke ochtend met plezier op de fiets naar mijn werk stap, dan moet ik ermee stoppen.”