Amstelveense jongeren ontwikkelen zichzelf én hun wijk door 3X3 basketbal

Een gloednieuw initiatief: Stichting 3X3 Unites leert twaalf Amstelveense jongeren zichzelf én hun wijk te ontwikkelen, met behulp van de grootste ‘urban teamsport’ ter wereld: 3X3 basketbal. Dinsdag 9 maart is dit op het basketbalcourt aan de Hortensialaan van start gegaan.

In de afgelopen weken zijn twaalf jongeren tussen de 16 en 24 jaar geselecteerd om de opleiding tot 3X3 Leader te volgen. Zij gaan aan de slag met 3X3 en leren zo belangrijke vaardigheden als verantwoordelijkheid nemen, oplossingsgericht denken en leiding durven nemen. Daarnaast leren ze ook activiteiten te organiseren en de bewoners van de wijk hierbij te betrekken. Zo ontstaat een hechte 3X3 community in de buurt, waar jongeren van elkaar leren en zich samen ontwikkelen; op én buiten het basketbalveld.

Het 3X3-programma in Amstelveen is een initiatief van Stichting 3X3 Unites en Stichting Zorg en Zekerheid, in samenwerking met basketbalvereniging MBCA. Ook wordt het ondersteund vanuit het lokale sportakkoord van de gemeente Amstelveen en de Nederlandse Basketball Bond. “Wij geloven dat door het kleine te omarmen je grote verandering teweeg kan brengen”, zegt Jesper Jobse, medeoprichter van 3X3 Unites en voormalig 3X3-international. “Wanneer jongeren in hun kracht staan, kunnen zij hun hele omgeving in beweging brengen. Dat is precies wat we nu samen met alle betrokken partijen gaan realiseren in Amstelveen.”

Jongeren, de wijk én heel Amstelveen gezonder
“Bewegen is gezond en leuk, maar in teamverband bewegen is nog gezonder”, vertelt bestuurslid Henk Gerla van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. “Mooie bijvangst van het basketbal is het groepsgevoel en de teamspirit. Wij zijn heel blij dat we kunnen samenwerken met een partner als 3X3 Unites die basketbal op een maatschappelijke manier inzet. Zo maakt ‘onze’ sport deze groep jongeren, de wijk en uiteindelijk heel Amstelveen gezonder.”

Wil jij meedoen aan 3X3-activiteiten aan de Hortensialaan? Dat kan! Elke week ben je op dinsdag van 17:30 tot 19:00 welkom om deel te nemen aan de activiteiten georganiseerd door de 3X3 Leaders. Aanmelden is niet nodig.