“Cobra Museum niet op rand van faillissement”

“Ik weet niet waar het bericht vandaan komt, maar het Cobra Museum is absoluut niet technisch failliet”, zegt waarnemend directeur Stefan van Raay in een uitzending van de talkshow 1Amstelveen op RTVA. “We hebben als museum nog steeds een gezonde reserve en het ziet er naar uit dat we in 2020 quitte gedraaid hebben. Dat is echt bijzonder in een coronajaar.”

Stefan van Raay reageert op berichten in verschillende media dat het Cobra Museum “technisch failliet” zou zijn en regelrecht zou afstevenen op een bankroet. Zulke harde uitspraken zouden gedaan zijn tijdens een bijeenkomst van gemeenteraadsleden en ambtenaren met onder andere de Amstelveense Adviesraad Cultuur.

“Goede keuzes”
In 2018 had het Cobra Museum nog een tekort van 460.000 euro, in 2019 was dat 370.000 euro. Volgens Van Raay waren de inkomsten en uitgaven in 2020 echter ongeveer gelijk, wat te danken zou zijn aan ondersteunende maatregelen van Rijk en gemeente. “Maar we hebben ook heel zuinig gedaan. We hebben goede keuzes gemaakt ten aanzien van tentoonstellingen van heel hoge kwaliteit, maar wel zodanig dat ze financieel niet uit de hand gingen lopen. Je bent wat voorzichtiger en wat slimmer met programmeren.”

Toekomst
In de gemeenteraad wordt de komende tijd gesproken over de toekomst van het Cobra Museum. Daarbij liggen verschillende opties op tafel, zoals een verkleining van het museum, maar bijvoorbeeld ook een samenvoeging met Museum JAN of de bouw van een nieuw Gemeentemuseum. Stefan van Raay heeft een voorkeur voor handhaving van een zelfstandig Cobra Museum in Amstelveen. En hij denkt ook dat een zelfstandig Cobra Museum mogelijk blijft. “Dan functioneer je inhoudelijk en creatief het beste.”

Bekijk hier de volledige uitzending van 1Amstelveen met Stefan van Raay.