Geadopteerde Amstelveners delen hun verhaal over misstanden adoptie in documentaire ‘Wat betekent Thuis?’

Eerder deze maand maakte minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekend dat de adoptie van kinderen uit het buitenland per direct wordt opgeschort. In de documentaire ‘Wat is Thuis’ doen de Amstelveense geadopteerde Abenet Bakker, Céline Chautuileo Kun en Alejandro Quezada hun verhaal. Zij gingen alle drie op zoek naar hun biologische familie en ontdekten dat zij hen nooit vrijwillig heeft afgestaan. Hun verhaal symboliseert de reden waarom adoptie uit het buitenland voorlopig wordt opgeschort.

De misstanden rondom adoptie komen niet uit de lucht vallen; het speelt al jaren. De Nederlandse overheid wist eind jaren 60 van de misstanden en in een aantal gevallen waren vertegenwoordigers van de overheid betrokken bij adoptiemisstanden. Toch wordt pas nu, vijftig jaar later, het besluit genomen om adoptie uit het buitenland stop te zetten.

De geadopteerde Bakker, Chautuileo en Quezada doen hun verhaal en reageren opgelucht over dit besluit, al zijn ze het er alle drie over eens dat dit ”pas het begin is en er nog veel meer moet gebeuren”. Het opschorten van de adopties is volgens hun een goede eerste stap: ”Je miste altijd al een controlerende rol van de staat, een toezichthouder”, vertelt Chautuileo. “En daar zie je nu alle gevolgen van”.

Demissionair minister Dekker biedt geadopteerden excuses aan en speekt van een ‘pijnlijke constatering’. Voor Céline Chautuileo Kun zijn excuses niet genoeg. “Ik heb nog heel veel vragen en ik denk met mij nog heel veel andere geadopteerde.” Er moeten volgens haar nog grotere stappen worden gezet: “Er moet veel op juridisch vlak worden uitgezocht, en zeker ook rondom identiteitsherstel. We zijn er nog niet.”