Gemeente biedt steun aan Amstelveense jeugd

De jeugd verveelt zich en een deel heeft zelfs depressieve klachten. De lockdown en de coronamaatregelen vallen hen zwaar. De gemeente Amstelveen doet wat ze kan om, binnen de geldende coronaregels, jongeren een helpende hand te bieden en activiteiten te organiseren. Activiteiten waar jongeren zelf naar vragen en die ze deels zelf meehelpen opzetten.

Boothcamps, boksen, dansen en schilderworkshops. Het kon allemaal afgelopen Krokusvakantie op het terrein van de Panta Rhei en de Meerkamp. “Zo’n tweehonderd jongeren hebben zich lekker uitgeleefd. Het was ook meteen de aftrap van de samenwerking tussen jongerenplatform Future Face, AmstelveenSport en jongerenwerkers van de gemeente”, vertelt wethouder Frank Berkhout. “We blijven dit wekelijks, in afgeslankte vorm, organiseren voor de jeugd. De komende vakanties komt er weer een uitgebreid programma vol sport, kunst en cultuur. Onze jongerenwerkers en Future Face weten ook echt wat er leeft onder de jeugd. Er staat nog meer op stapel zoals een podcast en livestream Future Talk, die jongeren zelf bedacht hebben en gaan maken.”

In gesprek met jongeren
Wethouder Berkhout spreekt vaak met jongeren, zoals onlangs met Havo-leerlingen van het HWC; “Ze begrijpen echt wel dat er regels zijn, maar willen dat de gemeente kijkt naar de mogelijkheden. Of licht schijnt op de coronaregels die soms inconsequent en onduidelijk lijken. Zelf zijn ze niet zo bang om ziek te worden, eerder om te zakken voor hun examen of om achterop te raken. Ze komen met concrete ideeën, waar we, naast bestaande activiteiten, mee aan de slag gaan. Zoals een online concert inclusief meet & greet met artiesten of een fiets- of wandelroute door het Amsterdamse bos met een snacks en drankjes onderweg.”

Blijvend aandacht voor kwetsbare kinderen
“Het blijft schokkend om te horen dat jongeren depressief en angstig raken”, aldus de wethouder. “Helemaal als blijkt hoe moeilijk het voor ze is om serieus genomen te worden of om de juiste hulp te vinden. Daarom doe ik nog eens een oproep om vooral goed op je vrienden en kinderen te letten. Er is echt hulp. Naast schoolmaatschappelijk werk, een decaan of een goede vriendin, kun je ook chatten, bellen, mailen of appen via de website van JongerenHulpOnline. Voor de meer jongere kwetsbare kinderen, die bijvoorbeeld thuis minder goed thuisonderwijs konden krijgen, organiseren we dit jaar weer een zomerschool zodat deze groep een inhaalslag kan maken. De zomerschool komt deze keer op meerdere plekken in de stad en duurt twee weken. Naast vakken als taal en rekenen is er ook ruimte voor kunst, cultuur en sport.”

Perspectief bieden
De gemeente kijkt verder dan corona voor wat betreft de behoefte van de jeugd.  “Jongeren hebben echt behoefte aan een eigen plek. De vijftienjarige Delaya zei dat zo mooi in ons gesprek; ‘Wij willen andere oudere mensen niet lastig vallen of ze in de weg zitten. Maar waar moeten wij dan naar toe? Wij verdienen toch ook een plek?’ Samen met Participe onderzoeken we daarom hoe we op meerdere plekken in de stad, bijvoorbeeld in buurtcentra, jeugdactiviteiten kunnen organiseren. Waar jongeren op verschillende tijdstippen met onze jongerenwerkers kunnen ontspannen en samen komen,” zegt wethouder Berkenhout erover.