Gemeente vraagt om directe herhuisvesting bewoonster schimmelwoning

De gemeente Amstelveen heeft woningcorporatie Eigen Haard een dringend verzoek gedaan een bewoonster van de Rembrandtweg per direct te herhuisvesten. “Deze mevrouw woont samen met haar zoontje al jaren in een woning met vocht en schimmel, en moet per direct een andere woning krijgen”, zegt wethouder Rob Ellermeijer.

De wethouder bracht vrijdagochtend, op uitnodiging van burgerraadslid Gonnie van Rietschoten (AVA), samen met haar en de Bewonersraad Amstelveen een bezoek aan de woning. “We zijn geschrokken van wat wij aantroffen”, zegt Van Rietschoten. “De hele woning zit onder de vochtplekken en schimmel.”

Ongezond leefklimaat
Reparaties hebben de afgelopen jaren geen oplossing gebracht en als het hard regent komt er water naar binnen. Aanwezigen stelden vast dat als gevolg van het vocht en de schimmel er in deze woning al jaren geen gezond leefklimaat is.

Prestatieafspraken
De gemeente, de Bewonersraad Amstelveen en Eigen Haard tekenden onlangs prestatieafspraken waarin nadrukkelijk aandacht is voor vocht- en schimmelproblematiek. “Dit moet met meer urgentie worden opgepakt”, zegt Ellermeijer. “De problemen in deze woning spelen al jaren en worden maar niet opgelost. Je kunt mensen niet in de schimmel laten zitten. Deze bewoonster moet per direct worden geherhuisvest, en deze woning moet grondig worden gerenoveerd.”

Gezien de urgentie is er onmiddellijk contact gezocht met Eigen Haard. “Er zijn al jaren problemen”, zegt Bert Halm, bestuursvoorzitter van Eigen Haard. “We hebben vaak reparaties uitgevoerd. Helaas zijn de problemen steeds teruggekomen. We gaan nu ingrijpender te werk om de situatie op te lossen. Gezien de situatie maken we afspraken met de huurder of ze tijdelijk of definitief naar een andere woning wil verhuizen.”