Hoe zou de gemeenteraad eruitzien met deze uitslag?

Het is natuurlijk niet écht te vergelijken: de Tweede Kamer- en Gemeenteraadsverkiezingen. Maar: wat als alle 37 partijen, die nu mee doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, óók mee zouden doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen? Hoe zou de Gemeenteraad er dan uit zien met de nu uitgebrachte Amstelveense stemmen?

Belangrijk om in het achterhoofd te houden bij deze schatting is dat lokale partijen zoals BBA, OCA, en AVA juist alléén mee doen aan de Gemeenteraads- en níét aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ook zijn er een aantal partijen die juist alleen mee doen aan de Tweede Kamer- en niet aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Denk aan de PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Volt.

Het interessante zit hem juist in die drie laatste partijen: zij konden namelijk in Amstelveen op enorm veel stemmen rekenen bij de verkiezingen van gisteren. Zo stemden 3.442 Amstelveners op de PVV, 2.170 op de Partij voor de Dieren en 1.639 op Volt. Het blijft een beetje koffiedik kijken aangezien de opkomst tussen landelijke- en gemeentelijke verkiezingen vaak verschilt én het een grote invloed heeft welke partijen er überhaupt mee doen. Maar: stel dat de PVV, Fvd, PvdD en Volt wél mee zouden doen aan de Gemeenteraadsverkiezingen. Hoe zou de raad er dan ongeveer uit kunnen zien?

Met de opkomst van 46.716 Amstelveners zijn er 1.263 stemmers nodig voor 1 zogenoemde ‘volle’ zetel. Restzetels zijn in deze schatting niet meegenomen omdat het niet in te schatten is hoeveel stemmen de lokale partijen bijvoorbeeld zouden krijgen.

Met al die haken en ogen in gedachten zou er voor de meeste huidige partijen (VVD, CDA, D66, SP, PvdA) niet veel veranderen: zij verliezen of winnen hoogstens één zetel. Wel is te zien dat, net als landelijk, GroenLinks een duikvlucht zou nemen.

De PVV, PvdD, Volt en FvD zouden overigens misschien na moeten gaan denken over het starten van een Amstelveense fractie: opvallend is namelijk dat zij allemaal op zetels zouden kunnen rekenen. De PVV op twee zetels, de PvdD, FvD en ook Volt één zetel. Zie de complete schatting hieronder:

©rtva2021