Hoge opkomst stemmers in Amstelveen

Het gaat goed bij de stembureaus in Amstelveen. Alle 38 stembureaus worden gedurende de gehele dag al goed bezocht. In de ochtend ging het percentage stemmers in een razend tempo omhoog. “Ik hoop op een hele hoge opkomst, zeker in deze bijzondere tijd”, laat burgemeester Tjapko Poppens weten. 

“Een bijzondere dag vandaag, ook in Amstelveen”, vertelt Burgemeester Tjapko Poppens. Hij ging vanochtend vroeg stemmen. “De opkomst loopt verspreid door de hele dag, dat is positief”, aldus gemeente Amstelveen.

Bij stembureau 44 was de opkomst in de ochtend hoger dan verwacht.  Al vanaf het moment dat de deuren om 08:00 werden geopend, stond er een rij. “Normaal zit drukte op de tweede helft van de dag, maar nu is het verspreid”, vertelt Joop Siemers. stembureaulid van stembureau 44. Om 14:00 was daar de opkomst van stemmers exact 520.  “Dit is een hoog percentage van veertig tot vijftig procent.”

Vroegstemmen
Vanwege COVID wordt het stemmen dit jaar over drie dagen verspreid. Het vroegstemmen is in Amstelveen ‘ordelijk en rustig verlopen’, vertelt gemeente Amstelveen. “Met 4700 stemmen over 2 dagen”.

Stemmen tot 21:00
De briefstemmen die tot nu toe zijn gesorteerd, staan op de teller van 5800. Tot nu toe is er 3,5% afgekeurd. Er zijn nog zakken met post die nog geteld moeten worden. Briefstemmen kunnen vandaag tot 21.00 uur bij het gemeentehuis worden afgegeven. Ook kan er nog tot 21:00 vanavond gestemd worden. “We hopen natuurlijk dat allen Amstelveners gaan stemmen”, vertelt Poppens.