Amsterdamse Bostheater gered, gemeentes verstrekken subsidie

Lange tijd was het onzeker, maar vandaag is bekend gemaakt dat het Amsterdamse Bostheater open kan blijven. Gemeente Amstelveen en Amsterdam stellen samen geld beschikbaar.

Het Bostheater leefde de afgelopen jaren vooral op subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK). Dat ging dit jaar echter niet door: het fonds kwam 6,6 miljoen euro te kort. Daardoor viel het Bostheater, en een aantal andere culturele instellingen, buiten de boot. Het Bostheater liet weten dat niet te gaan overleven.

Meer dan 18.500 mensen tekenden vervolgens een petitie om de sluiting van het theater tegen te gaan. Eind vorig jaar liet Gemeente Amstelveen daarop weten 45.000 euro beschikbaar te maken voor het Bostheater. Met 1 voorwaarde: dat óók Gemeente Amsterdam met geld over de brug zou komen.

En dat gebeurde deze week. Amsterdam laat namelijk weten dat zij, tot 2024, een jaarlijkse subsidie van 250.000 euro aan het Bostheater geven. Amstelveen stelt ook nog eens 50.000 euro extra beschikbaar, waarmee het totaal jaarlijks op 90.000 komt. Beide gemeenten bij elkaar steunen het theater dus met 340.000 euro per jaar.

Volgens verantwoordelijk wethouder Herbert Raat is het Bostheater een belangrijke samenkoming. Ook volgens de Amsterdamse wethouder Touria Meliani is “Het Amsterdamse Bostheater een uniek theater midden in de natuur dat we graag behouden voor de stad en iedereen die er graag komt. Daarom is het ontzettend goed dat we samen tot deze oplossing zijn gekomen”.

Zodra het weer kan, gaan de producties die gepland stonden door. Op het moment word het theater aangepast op de anderhalve meter samenleving.