Eigen Haard erkent dat aanpak schimmelwoningen beter kan en gaat sneller handelen

Actief voor Amstelveen heeft met Eigen Haard gesproken over klachten met langdurige schimmel- en vochtproblemen. Ook is gesproken over de communicatie tussen huurders en eigen Haard. Door een verbeterde aanpak gaat de corporatie de klachten in de toekomst sneller verhelpen.

Schimmel- en vochtproblemen die niet goed opgelost worden, kunnen zorgen voor een ongezond leefklimaat. AVA vindt dat niet acceptabel. De klachten die AVA ontving kwamen uit Amstelveen en omliggende gemeenten waar Eigen Haard woningen beheert. Een gesprek van Gonnie van Rietschoten, burgerraadslid AVA met medewerkers van eigen Haard was dan ook meer dan welkom.

Klachten clusteren
Eigen Haard vindt zelf ook dat de aanpak beter kan. Bijvoorbeeld door herhaalde klachten te clusteren en zorgen voor een goede dossieropbouw. Op die manier komen structurele problemen met bepaalde woningen aan het licht. Ook zegt Eigen Haard toe dat ze eerder de juiste mensen op pad stuurt om de situatie goed te kunnen beoordelen. Daarnaast gaat Eigen Haard in gesprek met de gemeente over de grondwaterproblematiek, die in sommige gevallen voor problemen zorgt.

Aan Actief voor Amstelveen heeft Eigen Haard in het gesprek gezegd dat er inmiddels een begin is gemaakt om klachten en reparatieverzoeken per adres te gaan clusteren. Indienen van klachten moet, zoals gebruikelijk rechtstreeks bij Eigen Haard gebeuren. Door dossieropbouw, fysieke constateringen en een betere communicatie met bewoners kan Eigen Haard, de excessen, die AVA recentelijk aan het licht bracht, in de toekomst vermijden.

Serieus werk
Actief voor Amstelveen is blij met deze initiatieven van Eigen Haard maar blijft wel van mening dat het te laat is geconstateerd. Bewoners hebben soms  jarenlang in een ongezonde woning gewoond. AVA is blij dat door deze aandacht de woningcorporatie serieus werk maakt van de problemen.

Gonnie van Rietschoten, burgerraadslid AVA, houdt haar mailbox geopend voor huurders die geen of onvoldoende gehoor vinden bij de corporatie.

Deze maand maakte RTVA een reportage over de problematiek rondom schimmelwoningen in Amstelveen. Bekijk hier het nieuwsitem ‘Veel huizen vol met schimmel en vocht: “Ik kots echt van jullie woningen”.’