Gemeente koopt piano voor muzikale tour door Amstelveen

Over een niet al te lange tijd kunnen Amstelveense winkelcentra, organisaties en instellingen een piano lenen van de gemeente. De bedoeling is dat de piano een rondreis gaat maken door Amstelveen, zodat alle Amstelveners hier op kunnen spelen. 

De stadspiano werd aangeschaft na een voorstel van de ChristenUnie. Het idee was om, naar het voorbeeld van de piano op het plein in Jeruzalem en de verschillende piano’s op treinstations in Nederland, te onderzoeken of een ‘stadspiano’ op of vlakbij het Stadsplein geplaatst kon worden. Maar op het Stadshart bleek hier geen animo voor te zijn.

De gemeente besloot daarom een piano in het raadshuis te plaatsen voor speciale gelegenheden en raadsvergaderingen. Ze kwamen daarnaast ook met een alternatief idee: een rondreizende piano waar Amstelveners op kunnen spelen. En die is inmiddels gekocht: “Samen met CU-fractievoorzitter Bert de Pijper heb ik hiervoor onlangs een prachtige en compacte piano gekocht bij Van Kerkwijk”, vertelt wethouder Herbert Raat.

“Het is geweldig dat wij Amstelveners op deze laagdrempelige manier kunnen laten genieten of laten kennismaken met pianomuziek. Denk aan het plaatsen van de piano in een winkelcentrum waar iedereen erop kan spelen. Kunst en cultuur brengen Amstelveners nader tot elkaar, het inspireert en zet aan tot nadenken.”

”Ik ben dan ook blij dat Bert de motie heeft ingediend en dat het unaniem is aangenomen door de gemeenteraad. We hopen op veel aanvragen van Amstelveense instellingen en organisaties. Ook pianoleraren die een openbaar concert met hun leerlingen willen geven, roepen we op om zich te melden.”                                             

Geïnteresseerden kunnen via kunstencultuur@amstelveen.nl een aanvraag doen bij de gemeente om de piano te lenen. Zodra er weer evenementen kunnen worden georganiseerd zal de gemeente een officieel startmoment organiseren voor de pianotour.