KLM stelt vertrek uit Amstelveen minimaal twee jaar uit

KLM heeft besloten de verhuizing van het hoofdkantoor van de Amsterdamseweg in Amstelveen naar Schiphol-Oost met minimaal twee jaar uit te stellen. Als de verhuizing doorgaat, wat volgens een woordvoerder van KLM nog steeds het plan is, vertrekt de luchtvaartmaatschappij dus op zijn vroegst niet in 2024, zoals de bedoeling was, maar pas in 2026 uit Amstelveen.

“Gezien de situatie waar KLM in verkeert door de coronacrisis, worden alleen de hoogstnoodzakelijke investeringen op korte en middellange termijn gedaan”, zegt de KLM-woordvoerder. “Daarom is besloten om de realisatie van het gecombineerde nieuwe hoofdkantoor (Blue Base) uit te stellen.”

Blue Base moet een ‘campus’ worden, waarin het hoofdkantoor en de operatie van de vliegtuigen worden samengebracht. Verschillende KLM-onderdelen die nu in Amstelveen, op Schiphol-Rijk en Schiphol-Oost zijn gevestigd, moeten op Schiphol-Oost samengebracht worden. De coronacrisis gooit nu echter – in elk geval voorlopig – roet in het eten.

Het Amstelveense hoofdkantoor van KLM is in gebruik sinds 1971 en in 1989 ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. In de gemeenteraad zijn al stemmen opgegaan om de grond waarop het staat (vroeger onder andere in gebruik door het bekende café De Roemer) woningen te bouwen. Ook loopt een onderzoek naar de monumentale waarde van het KLM-pand. De gemeente zegt te willen voorkomen dat beeldbepalende panden in Amstelveen verloren gaan of gesloopt worden voor nieuwbouw.