Makelaar Paul Commissaris: ‘Geef Amstelveners voorrang bij toewijzing nieuwbouw’

De gemeente Amstelveen moet veel meer grip krijgen op de toewijzing van nieuwbouwwoningen, vindt de makelaar Paul Commissaris (Commissaris Makelaarsgroep). In een uitzending van het RTVA-programma 1Amstelveen pleit hij deze week voor de herinvoering van de zogeheten woonvergunning, waarmee de gemeente eisen kan stellen aan de koper of huurder van een woning.

“Het is misschien knullig, maar dan krijg je tenminste de leraar en de verpleegkundige weer terug in Amstelveen. Ik merk gewoon dat die mensen allemaal vertrekken omdat ze hier geen betaalbaar huis kunnen vinden.”

Paul Commissaris woont zelf in Amstelveen en werkt er al tientallen jaren als makelaar. Hij zegt dat het hem niet gaat om zijn eigen beroepsgroep. “Kijk, die tienduizend woningen, die verkopen we wel, dat is geen enkel probleem. En of ik ze aan Nederlanders verkoop of aan Indiërs, het gaat toch wel door. Maar wat heb je aan tienduizend nieuwe woningen als het grootste deel terecht komt bij mensen die niet aan Amstelveen gebonden zijn? En dat gebeurt als de politiek niet ingrijpt.”

In 1Amstelveen pleit Commissaris ook voor woningbouw op Uilenstede, waar kantoren leegstaan en de geluidscontouren van Schiphol woningbouw in de weg staan. “Uilenstede is echt aan het verpauperen. Rijd er doorheen. Kantoorgebouwen zijn platgegooid voor één ding: als er ooit woningen gebouwd worden, dan zijn we er klaar voor. Ik snap niet dat de politiek zich niet veel harder uitspreekt in Den Haag.”

Bij woningbouw op Uilenstede denkt hij aan een mix van alle soorten woningen, dus zeker niet alleen voor studenten. “Het kan toch niet zo zijn dat een luchthaven een hele stad tegenhoudt? Wie last heeft van vliegtuiglawaai gaat er niet wonen. We hebben nu ook Randwijck; daar hoor je ook vliegtuigen. Je kiest ervoor of je kiest er niet voor.”