Politie waarschuwt opnieuw voor oplichters, duizenden euro’s buit gemaakt

De politie waarschuwt, voor de zoveelste keer, voor oplichters waarbij vooral ouderen slachtoffer worden. De oplichters doen zich voor als postbezorgers om zo pinpassen, geld of bankgegevens te stelen.

De oplichters bellen de slachtoffers in vrijwel alle gevallen op om te vertellen dat er een pakket wordt bezorgd. De dader staat dan binnen een half uur, in een PostNL jas, voor de deur en vraagt of het slachtoffer voor ontvangst zijn/haar pincode in wil voeren.

Dit mislukt automatisch. De ‘bezorger’ biedt dan aan om het slachtoffer te helpen, maar verwisselt hierbij de pinpassen. Hierdoor zijn zowel de pincode als de pinpas van het slachtoffer in handen van de oplichter.

Aan het pakket heeft het slachtoffer ook niets: er zitten vaak enkele kleine voorwerpen in zoals een valse cadeaukaart of een rol beschuit. De schade voor de slachtoffers is wél groot: in sommige gevallen werden er duizenden euro’s buit gemaakt.

De politie roept op om vooral alert te zijn en ouderen te waarschuwen. PostNL laat weten dat zij nooit om een pinbetaling aan de deur vragen, tenzij dit vooraf is afgesproken.