SBA raadslid Percy de Robles overleden

Percy de Robles, gemeenteraadslid voor Senioren Belangen Amstelveen (SBA), is donderdag 29 april na een langdurige ziekte overleden. De gemeente omschrijft hem in een persverklaring als een “innemend mens en een betrokken en bevlogen raadslid, die zich in het bijzonder hard maakte voor de ouderen in Amstelveen. Ondanks zijn ziekte bleef hij strijdbaar en zette hij zich tot het uiterste in om iedere vergadering bij te wonen.”

Met het overlijden van Percy de Robles verdwijnt zijn partij SBA uit de Amstelveense gemeenteraad. Volgens een woordvoerder van de griffie van de gemeenteraad is de kans groot dat De Robles tot de verkiezingen van maart 2022 wordt opgevolgd door iemand van de kandidatenlijst van de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA), met wie De Robles bijna twee jaar geleden had gebroken.

De Robles werd in 2014 lid van de gemeenteraad namens de OCA en werd in 2018 (na zijn herverkiezing) fractievoorzitter van de éénmansfractie van deze partij. Na een conflict binnen de partij besloot De Robles OCA in juni 2019 te verlaten, zonder zijn zetel in de gemeenteraad op te geven. Onder de naam SBA begon hij een nieuwe lijst, wat is toegestaan.

Nu De Robles is overleden, is het volgens de griffie van de gemeenteraad logisch dat “gekeken wordt naar de kandidatenlijst van OCA bij de raadsverkiezingen van 2018”. Of dit feitelijk de juiste weg is, wordt volgens de woordvoerder van de griffie nog gecheckt bij de Kiesraad.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 21 april was De Robles al niet meer aanwezig, waardoor zich een uniek feit voordeed: de stemmen staakten (18 voor, 18 tegen) bij de behandeling van een zogeheten kadernota over inburgering. Iets dat bij een complete gemeenteraad (37 leden) niet snel gebeurt.