Scholen krijgen jeugdcriminaliteit spel van burgemeester Amstelveen

‘Strijden of snitchen, it’s a serious game’, het klinkt misschien als een actiefilm, maar het is een nieuw schoolspel. Burgemeester Tjapko Poppens trapte afgelopen week af op het Hermann Wesselink College. Het doel is om om jeugdcriminaliteit bespreekbaar te maken.

Volgens organisatie STRDR, die zich inzet voor jeugdigen met een verleden in de criminaliteit, is zo’n spel hard nodig. “We zien steeds meer jongeren ‘actief’ worden en verstrikt raken in de mores van de straat,” vertelt Martine Kroezen. “Veel jongeren realiseren zich niet hoe serieus de gevolgen kunnen zijn, ze spelen met hun toekomst… Daarom heet het spel ‘it’s a serious game’”.

Het spel kan gespeeld worden tijdens de lessen burgerschap, maatschappijleer of via inloop bij het jongerenwerk. Aan de hand van waargebeurde levensverhalen worden jongeren bewust gemaakt van de risico’s van criminaliteit. Het spel wordt geschonken aan alle Amstelveense middelbare- en MBO scholen. De hoop is dat jongeren zich bewuster worden van de risico’s die zij maken.