Wethouder Marijn van Ballegooijen: “Organisaties in de gemeente werken aan een preventieve gezondheidsaanpak”

Amstelveen wil voor iedereen van jong tot oud een gezonde stad zijn. Met deze uitvoeringsagenda wil het College van B en W bijdragen aan de gezondheid van onze inwoners en het verkleinen van gezondheidsverschillen in de stad.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “Samen met organisaties in de gemeente werken we aan een preventieve gezondheidsaanpak. We besteden daarin veel aandacht aan gezonde leefstijl en een gezonde omgeving. Zo vergroten we de gezondheid van alle inwoners Daarnaast verkleinen we de bestaande verschillen door focus op groepen met gezondheidsachterstanden.”

Gezonde leefstijl
Veel ziekten worden mede veroorzaakt door ongezond gedrag, zoals roken, alcohol, te weinig bewegen, ongezonde voeding en door overgewicht. Daarom zijn deze onderwerpen speerpunten in de uitvoeringsagenda. Voor het stoppen met roken organiseren we o.a. stoppen met roken cursussen voor mensen met een laag inkomen en zijn er campagnes. Er zijn al veel organisaties en plekken in de stad rookvrij. Organisaties die ook rookvrij willen worden, helpen we o.a. door het leveren van rookvrij stoeptegels of bordjes.

Op het gebied van bewegen, voeding en overgewicht gebeurt er al veel in de stad. Zo zijn er veel sportverenigingen, regelingen voor kinderen om te kunnen sporten als je weinig geld hebt en organiseert AmstelveenSport activiteiten. De GGD heeft veel aandacht voor voeding, bewegen en overgewicht en geeft extra begeleiding als kinderen te zwaar worden. Vanuit de zorgverzekeraar kunnen inwoners met overgewicht hulp krijgen.

Voor alcohol, drugs, roken, problemen met overmatig gebruik sociale media en gamen geven we subsidie aan Brijder. Die doen veel aan de preventie van deze problemen bij jongeren, zoals een informatiewebsite voor jongeren en ouders, een chatfunctie voor jongeren, ouder- en jongerenvoorlichtingen via scholen. Met verschillende partners die betrokken zijn bij leefstijl preventie kijken we wat er nog meer nodig is om gezonde leefstijl te bevorderen.

Vitaal ouder worden
Mensen worden over het algemeen steeds ouder en ook Amstelveen vergrijst. Dit legt grote druk op de zorg van nu en geeft nog meer druk in de toekomst, door nog meer ouderen en minder medewerkers in de zorg. De gemeente wil daarom bijdragen aan vitaal ouder worden en langer met goede kwaliteit van leven thuis wonen. Om vitaliteit, mobiliteit en zelfredzaamheid bij het ouder worden zo lang mogelijk te behouden, is het belangrijk om in beweging te blijven. Als ouderen weinig bewegen, gaat de kwaliteit van spieren en botten snel achteruit, waardoor ouderen vaker vallen. Voor de ouderen heeft dit vaak grote gevolgen voor zelfredzaamheid, thuis kunnen wonen en kwaliteit van leven. Zodra de corona maatregelen het weer toelaten gaan daarom de valpreventiecursussen weer van start.

Ook kijkt de gemeente welke nieuwe initiatieven nog meer kunnen helpen om ouderen langere tijd in beweging te houden. De gemeente stimuleert het gebruik van innovatieve ondersteuningsproducten die kunnen helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Hiervoor hebben we o.a. de Dementheek waar inwoners informatie kunnen krijgen over dit soort producten, zoals een makkelijk te gebruiken telefoon, een dagritmeklok of een robotkat. De meeste producten zijn ook te leen om thuis uit te proberen.