Amstelveen wil mensenrechtenactivisten tijdelijk opvangen

De gemeente Amstelveen wil lid worden van het netwerk Shelter City en denkt erover om jaarlijks minimaal één verdediger van mensenrechten op te vangen. Daarbij gaat het om iemand die vanwege zijn of haar opkomen voor mensenrechten niet meer in het eigen land kan blijven wonen.

Het voorstel om van Amstelveen een Shelter City te maken is afkomstig van de fracties van D66, GroenLinks en PvdA in de gemeenteraad en kwam dinsdagavond aan de orde in raadscommissie voor Algemeen Bestuur en Middelen. Amstelveen zou de 18e stad worden die toetreedt tot Shelter City Nederland (de eerste was Den Haag in 2012). Ieder jaar haalt Shelter City ongeveer 25 mensenrechtenactivisten naar Nederland.

In de gemeenteraad is veel politieke steun voor het idee, hoewel onder anderen door burgemeester Tjapko Poppens, door het CDA en door AvA werd aangedrongen op een meer gedetailleerde uitwerking van het plan. “We hebben nog niet precies een idee wat van de gemeente en van andere partners in de stad wordt verwacht”, aldus Poppens.

De opvang van een mensenrechtenactivist in nood duurt gemiddeld drie maanden en kost volgens de initiatiefnemers circa 28.000 euro, waarvan het Rijk 10.000 euro voor zijn rekening zou nemen.
Andere partijen wezen de plannenmakers erop dat het idee niet gebaseerd moet zijn op de wens om het imago van Amstelveen als internationale stad te versterken. “Je doet zoiets niet om je imago op te poetsen, maar je doet het alleen als je er echt in gelooft”, zei Pier Rienks van het CDA. “En wij geloven er echt in.”

Het voorstel zal de komende weken door de initiatiefnemers nader uitgewerkt worden. Waarschijnlijk wordt erover besloten in de gemeenteraadsvergadering van 2 juni.