Historische beelden opgedoken van Bevrijdingsdag 1945 in Amstelveen

Vanuit de gemeente is er geld vrijgemaakt voor de digitalisering van oud videomateriaal. Vanaf nu gaat de Amstelveense beeldbank maandelijks een video onder de aandacht brengen onder de naam “De beeldbuis van Amstelveen”.

Sinds de start van de beeldbank in 2017 tot heden zijn er ruim 8000 foto’s verzameld en online gezet. “Steeds meer Amstelveners benaderen ons, omdat zij historische beeldmateriaal hebben en niet willen dat dit verloren gaat. De laatste tijd ontvangen wij steeds vaker bewegende beelden uit het verleden. Vaak op oude VHS-banden of via andere verouderde systemen. We zijn begonnen om deze beelden te digitaliseren, zodat we het online kunnen delen met heel Amstelveen,” aldus Dick Huijer Beheerder Amstelveense beeldbank.

In de eerste video die gedigitaliseerd is, zijn de bevrijdingsfeesten uit 1945 te zien. In opdracht van de toenmalige burgemeester Haspels werden er in 1945 bevrijdingsfeesten georganiseerd. De voice-over in de video is van de heer Raadschelders die de video heeft gemaakt en Tini Visser, de schrijfster van het boek ‘Jaren van verduistering’ over Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog.