Marcel Levi: “Het kabinet had misschien doden kunnen voorkomen”

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi zegt in het programma 1Amstelveen dat het kabinet doden had kunnen voorkomen als het de vaccinaties met AstraZeneca niet gelijk had stopgezet. “Het was echt weer zo’n politieke beslissing.”

Levi heeft menigmaal kritiek geuit op de beslissing die het kabinet in de strijd tegen Covid-19 heeft genomen. “Elke dag dat we stopten met het vaccineren met AstraZeneca voor mensen die die prik moesten hebben – heeft voor IC-opnames gezorgd en overlijden aan Covid-19 gekost.”

“Het is typisch zo’n politieke beslissing. Als je doodgaat aan Covid-19 kan de minister daar natuurlijk ook niets aan doen. Dan is het ons allemaal overkomen. Maar als je dood zou gaan aan een vaccin – dan kun je later zeggen: ‘dat heeft de minister goedgekeurd, dat had hij niet moeten doen’. Ik denk dat je daar als minister boven moet staan en moet zeggen: ik ben verantwoordelijk voor het grote geheel. Je moet een rekensom maken en als je dat zelf niet kan als minister, dan moet je adviseurs hebben die dat voorrekenen. En daar naar luisteren.”

Bekijk hier voor de hele uitzending van Marcel Levi bij 1Amstelveen