Amstelveense Bernice Berkleef wint Gouden Strop

Bernice Berkleef heeft met de thriller Bloedsteen de Gouden Strop gewonnen. In de bibliotheek van Utrecht werd haar boek door de jury tot beste gekozen. De Amstelveense was sprakeloos toen haar naam genoemd werd.

Nadat ze op adem was gekomen zei ze: “Ik ben helemaal overdonderd. Ik dacht: we hebben allemaal gelijke kansen, maar als het je tweede boek is en je bent 35 jaar, dan is dit surrealistisch. Dit is een jeugddroom”

Bloedsteen is volgens de juryleden een ‘knap geschreven en spannende thriller, die verleden en heden met elkaar verbindt’, zo citeerde juryvoorzitter Koen Voskuil, die ook misdaadverslaggever bij het AD is, uit het juryrapport. De proloog boeit vanaf het begin en de geschiedenis maakt echt onderdeel uit van het verhaal. ‘Waardoor het geen droog geschiedenisboek wordt’, luidt het commentaar. Bovendien zijn de karakters goed gevat en bouwt het verhaal op tot een ‘onverwacht einde’.

Afgelopen week was Berkleef te gast in 1Amstelveen. Bekijk hier de uitzending van 1Amstelveen waarin ze het winnen van de Gouden Strop vergelijkt met het winnen van een Oscar in de filmwereld.