Amstelveense middelbare scholen gaan gratis menstruatiemiddelen aanbieden

Panta Rhei, Hermann Wesselink College en het Keizer Karel College starten vanaf aankomend schooljaar met een pilot om gratis menstruatiemiddelen aan te bieden. De proef is bedoeld voor meiden die vanwege armoede en gezinssituaties de middelen niet vanuit thuis meekrijgen.

De drie Amstelveense middelbare scholen zijn enthousiast over dit initiatief en geven aan ‘een sterk vermoeden te hebben van menstruatiearmoede onder scholieren’. Dat is als vrouwelijke leerlingen te weinig geld hebben om menstruatieproducten, zoals tampons of maandverband, te kopen. “De aanschaf van menstruatiemiddelen is voor de gezinnen van leerlingen te duur. Daarom is het heel goed dat we deze proef doen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Panta Rhei bood al tampons en maandverband aan, maar vindt het ‘goed dat de gemeente nu de betaling op zich neemt’. “Wij vinden het belangrijk dat er geen drempels zijn om onderwijs te volgen en dat we deze middelen gratis kunnen aanbieden aan deze doelgroep”, vertelt één van de coördinatoren van de leerlingbegeleiding van Panta Rhei.

Menstruatiemiddelen aanbieden
Panta Rhei, Hermann Wesselink College en het Keizer Karel College zijn bereid om de menstruatiemiddelen gratis aan te bieden aan de leerlingen die dat vanwege armoede nodig hebben. De scholen willen de menstruatiemiddelen op dezelfde wijze aanbieden. Ze zullen in een kastje in een lokaal liggen. Dit lokaal is volgens de scholen een prettige locatie en vrij toegankelijk voor scholieren. Scholieren kunnen de menstruatiemiddelen zelf pakken en kunnen ook een kleine voorraad voor thuis meenemen. Om een passend aanbod te bieden worden verschillende menstruatieproducten beschikbaar gesteld.

Het is een pilot. Rond het einde van het schooljaar wordt de proef geëvalueerd.