Uitvaart Belsarang zonder ordeverstoringen verlopen

Update: De uitvaart van Belserang is verlopen zonder openbare orde verstoringen of problemen voor het verkeer. De rouwstoet met auto’s en motoren reed in de ochtend vanaf de Rivierenbuurt via Amstelveen naar Zuidoost. Aan de route waren voorwaarden gesteld door de burgemeesters van Amstelveen en Amsterdam. Honderden mensen waren aanwezig die zich niet aan de coronamaatregelen hielden, maar geen bedreiging vormden voor de openbare orde of strafbare feiten pleegden.


In Amstelveen Middenhoven was er op 1 juni een grote toeloop van motoren vanwege de uitvaart van Etous Belserang. De rouwauto kwam via de Poortwachter langsrijden. Om deze reden is ook veel politie en ME ter plaatse bij Poortwachter en Troubadour. Ook op de Melkweg was een groep motoren verzameld, die vanaf daar naar de Poortwachter gereden zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding
De nabestaanden van Belserang (oud-president van de inmiddels verboden motorclub Satudarah), namen dinsdag 1 juni afscheid op verschillende plekken in Amsterdam en Amstelveen. De Amsterdamse burgemeester Halsema en haar Amstelveense collega Poppens namen met het Openbaar Ministerie en de politie maatregelen rond de uitvaart om de overlast voor omwonenden en andere verkeersdeelnemers zoveel mogelijk beperken.

Halsema en Poppens stelden veiligheidsrisicogebieden in langs de route van de rouwstoet zodat de politie personen gericht kon controleren op het bezit van onder andere vuurwerk. Ook was het dragen van Satudarah colors niet toegestaan. Dit verbod is onherroepelijk sinds de uitspraak van de Hoge Raad in november 2020 en heeft tot gevolg dat personen zich niet zichtbaar als club mogen manifesteren, bijvoorbeeld door het dragen van de zogeheten colors.

De burgemeesters respecteerden de wens van de nabestaanden om Belserang een waardig afscheid te geven. Tegelijk zeiden zij dat de autoriteiten verantwoordelijk zijn voor een ordelijk verloop van de begrafenis en werd er ernstig rekening mee gehouden dat de uitvaart mensen zou aantrekken die de openbare orde verstoren of strafbare feiten plegen.

Belserang was lid van de door de rechter verboden motorclub Satudarah en overleed vorige week op 46-jarige leeftijd aan hartfalen. Hij werd dinsdagmiddag begraven op Zorgvlied. Voorafgaand aan de begrafenis was er een dienst in Amsterdam Zuidoost.

Beeld VTF