Lading drugs in bloembakken; criminele organisatie opgerold bij bloemenveiling Aalsmeer

De politie heeft begin deze maand drie mannen van 24, 37 en 52 jaar opgepakt die vermoedelijk betrokken zijn bij een criminele organisatie, die actief zou zijn geweest op de bloemenveiling in Aalsmeer. Dat maakt de politie vandaag bekend. De mannen worden door de politie en het Openbaar Ministerie verdacht van internationale handel in verdovende middelen, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. 

De politie kwam de mannen op het spoor door onderschepte berichten van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. De politie en het OM zeggen hierdoor een criminele organisatie in de kraag te hebben gevat. In totaal zouden de mannen meer dan 200 kilo cocaïne hebben willen smokkelen.

Drugs in bloembakken
Het is niet de eerste keer dat de criminele organisatie wordt onderschept door de politie. De eerste lading drugs werd al eerder in februari 2020 ontdekt naar aanleiding van een transport vanaf een loods in de buurt van de bloemenveiling. De pakketten zaten verstopt in bloembakken waarbij de bloemen als deklading werden gebruikt. Deze lading bleek verstuurd te zijn vanuit een bedrijf in Amstelveen. De eigenaar van dit bedrijf werd daarom verdachte in deze zaak. In september 2020 werd een tweede lading onderschept. Dit leidde naar een andere verdachte, een medewerker van een exportbedrijf, gevestigd op de bloemenveiling.

Doorzoeking panden
Bij doorzoekingen –  in woningen en bedrijfspanden in onder andere Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn – nam de politie een hoeveelheid contant geld en onder meer computers, telefoons en diverse vervoermiddelen in beslag.

Twee van de drie mannen die deze maand zijn opgepakt zitten nog vast. De voorlopige hechtenis van de 52-jarige man is opgeheven.

Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.


Beeld Politie Amsterdam