Strijd tegen eikenprocessierups begint weer

Vrijdag 18 juni begin de gemeente met de bestrijding van de eikenprocessierups. Amstelveners die de eikenprocessierups signaleren, kunnen contact opnemen met de gemeente. De brandharen van de rups kunnen overlast en gezondheidsklachten veroorzaken.

Een aannemer loopt de meldingen na en verwijdert de nesten door deze weg te zuigen. De locaties waar vorig jaar nesten zijn gevonden, worden ook gecheckt. De eikenprocessierups kan overlast veroorzaken tot september.

De nesten hangen meestal aan de onderkant of in de oksels van takken van eiken, maar kunnen ook op de stam voorkomen. Amstelveners die een nest van een eikenprocessierups zien, kunnen dit melden via www.amstelveen.nl/fixi of direct met de Fixi-app. Telefonisch melden via (020) 540 49 11 kan ook. De app is te downloaden in de App Store of Play Store. Eikenprocessierupsnesten in eiken in het Amsterdamse Bos kunnen bij de gemeente Amsterdam worden gemeld: zie www.amsterdam.nl/eikenprocessierups

De gemeente plaatste eerder 40 nieuwe nestkasten voor vogels op plekken waar veel eikenprocessierupsen voorkomen. Natuurlijke vijanden van de rups zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever eten de rups graag en hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. In totaal hangen er nu 375 gemeentelijke mezenkasten in Amstelveen. Daarnaast plantte de gemeente in het najaar van 2019 650.000 bloembollen om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten.

Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op amstelveen.nl/eikenprocessierups.